Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsert av barn för barn

/

400 elever stod på scen. 3 500 elever såg på. Frågan är om lika många barn någonsin samlats på en och samma gång i Sandviken.

– Det kan jag inte tänka mig, säger Yvonne Gärd, kulturskolechef.

Annons

Redan pressmeddelandet avslöjade hur många barn som bussats till Göransson Arena mitt på dagen i går. Detta för att se för att se Kulturskolan uppsättning med anlednings av Sandviks 150-årsfirande.

Men en siffra på ett papper och samma antal barn i verkligheten är helt olika saker och det var en makalöst mäktig syn som mötte GD:s utsända på plats.

Buss efter buss som körde in på området lastade av barn som vallades av fröknar och frivilliga vuxna mot ingången, fortsatte till en annan skola för att hämta nya, och så verkade det fortsätta under en knapp timmes tid.

Tills 3 500 barn från alla Sandvikens grundskolor bänkat sig i lokalen Verket, där Sandvik genomförde sin årsstämma två dagar tidigare. På scenen tog 400 barn i kören, 100 i orkestern, dansare, teaterelever, kulturskolelärare, artisterna Sanna Nielsen och Kråkan och Busarna, plats.

Men innan de hunnit dit passade GD på att prata med några av dem.

– Det kommer att kännas som mest nervöst precis innan vi ska in, säger Natalie Safari Knief, 16, och Ebba Olsson, 15.

Den första föreställningen, vid lunch i går, var för skolelever. Men på kvällen skulle en föreställning till gå av stapeln, nu med vuxna i publiken.

– De blir nog mer nervöst...

Just Natalie Safari Knief och Ebba Olsson, som skulle dansa showjazz – ”mycket teknik och litet hopp” – kom från Ackes dansskola, som liksom kulturklasser i Gävle bjudits in att vara med i föreställningen.

Som just då började, med uppsnack från en konferencier:

– Sätraskolan! Är ni här!?

– Jaaaa! skrek en grupp barn med alla händerna i luften, och så där fortsatte det genom alla skolor som hade barn på plats.

Ljuset dämpades i den stora salen, medan den blev skarpare på scenen. Där det snart dansades, sjöngs och spelades i orkestern, medan 3 500 barn inte kunde sitta stilla, även om lärare såg till att de höll sig kvar på sina stolar.

Mer läsning

Annons