Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraven på Nedab trappas ned

Uppföljningar efter myggbekämpningar måste göras. Men villkoren för hur de görs behöver inte vara skrivna i sten. Så lyder gårdagens dom från Miljödomstolen.

Annons

Nedab har fått krav på sig att göra omfattande uppföljningar när de bekämpar myggen vid Nedre Dalälven. Syftet är att kontrollera vilka konsekvenser bekämpningsmedlet Bti får för djurlivet och växtligheten i området.

Enligt Nedab ligger kostnaden för uppföljningarna på två miljoner kronor och det är pengar som inte finns med i den ursprungliga budgeten. Nedab har också påpekat att direktiven för uppföljningarna anges så otydligt.

Och därför överklagades beslutet om uppföljningar till miljödomstolen i Nacka.

I första hand yrkade Nedab på att villkoren till uppföljningarna togs bort helt och hållet. Och i andra hand på att bara delar av dem raderades bort.

Miljödomstolen avslog det första yrkandet men gick med på att det ska finnas utrymme för justeringar ifall villkoren blir för svåra att uppfylla.

– Jag tolkar domen som att det finns utrymme för kompromisser. Det här kan vara en lösning, säger Kalle Hedin, VD för Nedab.

I domen står att de ska komma överens om justeringarna med den ”operativa tillsyningsmyndigheten”. Enligt Kalle Hedin har de förut varit höljt i dunkel vilken denna myndighet är. Men nu ska det ha klarnat en aning.

– Tydligen är det Naturvårdsverket och representanter för länsstyrelserna och kommunerna. Jag har fått uppgifter om att de nu ska formera sig. Men det är bråttom. I dag kan vi inte bekämpa. Vi måste först komma överens om hur villkoren ska utformas. Till exempel är två miljoner kronor för mycket att lägga ut efter bara en liten bekämpning, säger han.

Mer läsning

Annons