Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot dålig information

Många Sandvikanställda var på fredagen mycket besvikna över att Sandvik inte informerade sina anställda om branden på arbetsplatsen.

– Mycket upprörande. Här varnar man folk för att gå utanför dörren, men Sandvik lyckas inte informera sin egen personal som står och jobbar när det händer, säger Ola Eriksson på IF Metall SMT.

Annons

Flera kommentarer till Gefle Dagblads artiklar på webben vittnar om ilska över den uteblivna informationen till de anställda. Ingen av de som Gefle Dagblad pratade med i går vill dock kommentera saken i tidningen. De flesta hade hört om händelsen på radion eller av arbetskamrater. Ingen hade fått information från sin arbetsgivare.

Men Ola Eriksson har inget emot att stå för sin kritik.

– Själv hörde jag för första gången om branden på radion. Men de som jobbar på golvet har inte möjlighet att lyssna på någon radio. De som jobbade natt här har inte fått veta något. Samtidigt är det alldeles rött på himlen och kvastar med rök slår upp mot himlen.

Han tror dock inte att Sandvik låtit bli att informera för att hemlighålla något.

– Det är bristande rutiner helt enkelt. Med alla chefer som finns här vet jag inte hur det har kunnat gå till så här. Det är klart att ett företag som Sandvik borde ha kunnat ordna med det. En sån här gång ska man kunna hålla informationsansvarige uppe hela natten säger Ola Eriksson.

När Gefle Dagblad efter samtalet med Ola Eriksson söker informationschef Lena Berg meddelar växeln att hon inte är tillgänglig eftersom hon ska ha jobbat hela natten. I stället hänvisas till Ulrika Porath, kommunikatör och del av Sandviks nödlägesstab som också ska ha varit tillgänglig hela natten.

Ulrika Porath säger att de berörda fått information på Sandviks interna intranät.

– Det gäller att vi kommer ut med rätt information. När vi hade samlat den gick vi ut med den, säger hon.

Men den första knapphändiga informationen dök upp långt efter signalen för faran över gått.

– Det fanns inget ute förrän 7.30. Sen har de uppdaterar den under förmiddagen, säger Ola Eriksson.

Även anställda på andra enheter på Sandvik tycker de borde ha fått information om branden. Många visste till exempel inte om att bussarna inte skulle stanna vid Sandvik tidigt på morgonen och att det inte gick att ta sig in på arbetsplatsen.

Thomas Mohlén, säkerhetschef på SMT, sa att det är samma sak som gäller på Sandvik som på alla andra ställen när signalen om allmän fara ljuder, det vill säga man ska hålla sig inomhus.

– Och vi har all produktion inomhus.

Huvudskyddsombudet Tomas Kärnström och andra fackliga företrädare har under veckan varit på årsmöte och kombinerat studiebesök i Spanien. Ola Eriksson säger att de ändå fått löpande information om branden och reaktionerna på den uteblivna informationen från ledningen.

– De har bland annat tagit del av alla kommentarer som jag läst på tidningarnas hemsidor.

Ola Eriksson räknar med att IF Metall kommer att ta upp saken med ledningen när alla är hemma från Spanien.

Mer läsning

Annons