Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsberget klarar tövädret

Förra veckan berättade GD att snökanonerna i Kungsberget går för fullt. Nu är det töväder och kanonerna är avstängda. Men anläggningschefen, Stefan Alanärä menar att det inte är någon fara för lördagens öppnande.

Annons

– Vi har 50 centimeter i snitt. Det är packad snö så vi klarar en veckas töväder.

Under förra veckan sattes snökanonerna i gång i Kungsberget. Fem backar preparerades med cirka 2 500 kubikmeter snö i timmen. Det var då minusgrader och snön lade sig för att man senare skulle kunna packa den med pistmaskiner.

Men under helgen och gårdagen visade termometern plusgrader. Det är dock ingenting som stoppar lördagens öppning av systemet. Enligt Stefan Alanärä klarar man en veckas töväder.

Töväder är också precis vad det kommer att vara. Linnéa Rehn är meteorolog på SMHI i Norrköping och menar att det kommer att vara milt hela veckan.

– Temperaturerna kommer att ligga på nollstrecket och kanske upp till ett par plusgrader. Men det är mellan fyra och fem grader varmare än normalt vid den här tiden på året, säger hon.

Om allt för milt väder skulle slå till och snön smälter skulle Kungsbergets snögaranti träda i kraft. Det betyder att de 50 lägenheter som är bokade måste avbokas och pengarna betalas tillbaka. Det skulle sammanlagt handla om 216 000 kronor. Men Stefan Alanärä är vid gott mod.

– Vi betalar om snön försvinner. Det är ingenting vi oroar oss för. Vi har två nedfarter från toppen och fyra lägre backar säkrade. Det kommer gå att åka, säger han.

Mer läsning

Annons