Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsbergets liftar kontrolleras varje dag

/

Många liftar vid Sveriges skidanläggningar brister i säkerheten. Men vid Sandvikens egen slalom­anläggning är kvaliteten på topp. Den ligger till och med i nivå med Åre och Sälen.

Annons

Varje år kastar sig massor av skidåkare nedför landets slalombackar. Sedan tar de sig upp igen med någon av de 746 liftar som sammanlagt finns på Sveriges skidanläggningar.

Men liftsystemen är inte så säkra som många tror. Var tredje släplift och var fjärde stollift har brister i säkerheten.

Det visar Boverkets senaste sammanställning av genomförda besiktningar på landets skidanläggningar. 227 av landets 694 släpliftar och 13 av samtliga linbanor eller stolliftar fick nedslag på någon punkt.

I Kungsberget kan dock skidåkarna känna sig trygga. Enligt företaget Inspektra, som genomför besiktningar av liftsystem, så ligger Kungsberget på en hög kvalitetsnivå.

Jan Krigsman är besiktningsingenjör och går så långt som att säga att det är samma höga standard som i exempelvis Åre eller Sälen.

– De har en otroligt bra kvalitet på grejerna. De har en organisation med kunskap och kapacitet som många andra små anläggningar inte har.

Varje år görs omfattande besiktningar av anläggningens elva liftar och Jan Krigsman menar att det fungerar väldigt bra i Kungsberget.

– De har heltidsanställd personal som jobbar med service. Om vi slår ner på någonting så blir det i praktiken körförbud på en gång. Men då fixas det direkt. De har bra koll på underhåll och service.

Tony Skogsberg är teknikchef på Kungsbergets skidanläggning och säger att det är viktigt att liftarna fungerar som de ska. Därför jobbar fyra personer heltid med underhåll under säsongerna och tre under sommarhalvåret.

Varje dag underhålls liftsystemet, för att undvika så många driftstopp som möjligt.

– Vi har tillsyn varje dag. Vi försöker utveckla hela tiden. Rullar liftarna så är gästerna nöjda och de vill ju åka så mycket som möjligt. Liftarna är hjärtat i en skidanläggning, säger han.

Mer läsning

Annons