Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurator behövs på skolresan

/
  • Niondeklassare från Hedängsskolan åkte i går eftermiddag till Skavsta för att därifrån flyga till Polen. Mikael Gränsgärd berättar att resan har blivit lite av skolans
  • Vera Wesstling, Sofia Edsvik och Mimmi Bergström såg fram emot att åka men insåg samtidigt att det kan komma att bli jobbigt

I går gick bussarna mot Polen och Auschwitz. Det var den årliga resan som niondeklassarna på Hedängsskolan gör.

Annons

I går började niondeklassarna från Hedängsskolan sin resa mot ett av världens värsta koncentrationsläger, Auschwitz. Det är tredje gången som elever från Hedängsskolan åker till Polen för att bevittna platsen där miljontals människor miste livet.

– Vi ska se en plats som visar hur det går när vi låter andra tänka åt oss. Våra mål med resan uppfylls med råge. En del föräldrar som jag har pratat med tidigare år berättar att resan var den enskilt bästa mognadsprocess deras barn gått igenom, säger Mikael Gränsgärd, lärare på skolan och arrangör av resan.

Enligt Teofil Norman som är rektor på skolan handlar det om värderingar och projektet som de har arbetet med går under temat folkmord.

Eftersom att platsen som ska besökas bär på en mörk historia och man vill ha beredskap för elever som kan må dåligt, följer inte bara lärare och föräldrar med. Det finns även skolsköterska och kurator med på resan.

Tre av de elever som åkte var Mimmi Bergström, Vera Wesstling och Sofia Edsvik. De berättar att det ska bli kul att åka, men samtidigt jobbigt.

– Vi vet att det kommer bli hemskt. Men vi har pratat om att ta hand om varandra under resan, säger de.

För att få ihop pengarna till resan har eleverna bland annat sålt kläder, salami, vikt valsedlar och haft en modevisning och show. Men de sponsras också av flera olika företag.

– Det är företag som ställer upp för att de tycker att det är viktigt att eleverna får göra den här resan, säger Mikael Gränsgärd.

Precis som tidigare år kan man följa resan på skolans blogg: www.hedangresan2011.storvik.se.

Mer läsning

Annons