Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kvinnosim” kan strida mot EU-lag

Förslaget att införa bad för bara kvinnor på Parkbadet är uppe på bordet hos kommunen.

Men så kallade kvinnosim kan strida mot EU-lag.

– Ingen ska behandlas olika på grund av kön, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa.

Annons

Föreningsutskottet i Sandviken hade möte i går. Då togs förslaget upp om att införa bad för bara kvinnor på Parkbadet. Efter diskussioner beslutades att föra ärendet vidare till kultur- och fritidsnämnden för beredning och beslut.

– Nämnden får ta beslutet i samråd med badchefen Kari Tryde, säger Niklas Bergdahl, kommunens föreningschef.

– Vi tittade på ansökan. Vi hade ingen bestämd uppfattning i frågan, men var lösningsfokuserade.

Han vill betona att det inte bara är muslimska kvinnor som vill ha bad utan män.

– Det handlar inte bara om religion, fastän det var två religiösa föreningar som skickade in ansökan i det här fallet. Det finns även svenska kvinnor som vill bada vissa tider utan män.

Särskilda öppettider för kvinnor kan dock strida mot diskrimineringsförbudet, som i sin tur bygger på EU-lag.

Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa, säger att huvudregeln är att ingen ska behandlas olika på grund av kön eller etnisk tillhörighet.

– Men regeln kan frångås om något har ett berättigt syfte och medlen är lämpliga för att uppnå syftet. Ett exempel är om någon vill hyra ut en bostad. Personen har då rätt att välja fritt bland de sökande. Då vägs personens integritet emot diskrimineringsförbudet. Regeln kan även frångås för något som gäller under en kort tid.

Hon har aldrig hört talas om att särskilda badtider för kvinnor på ett allmänt bad någonsin prövats i en rättsinstans.

– Nära vårt kontor i Gamla Stan finns ett badhus som har nakenbad. Där erbjuds vissa timmar för män och vissa timmar för kvinnor. I det här fallet anförs anständighet som skäl. Kanske muslimer uppfattar att bad för bara kvinnor också handlar om anständighet.

Anna Rogalska Hedlund berättar att om någon motsätter sig badtider för bara kvinnor så kan personen vända sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och få saken prövad.

– Man kan också överklaga ett kommunalt beslut om att införa särskilda tider för kvinnor. I så fall prövas ärendet hos förvaltningsrätten.

Mer läsning

Annons