Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan blir gastro pub

/
  • Mike Markarian och Shawn Afshari satsar 4,5 miljoner kronor för att förvandla kyrkan till restaurang.
  • Så här kan det komma att bli utanför den gamla baptistkyrkan när det blir gastro pub. Krögarna räknar också med att behöva anställa cirka 20 personer.
  • Det kommer inte bli en nattklubb, men underhållning och mat. Det menar krögarduon som ska driva gastro puben.
  • Krögarduon poängterar att de vill behålla känslan av kyrkorummet.

På tisdagen bjöd Sandvikens kommun in till presskonferens för att presentera det första steget i centrumförnyelsen. Den gamla drottningen fick stå i fokus när planerna på en restaurang i den anrika baptistkyrkan avslöjades.

Annons

"En unik miljö och mötesplats ska stärka besöksnäringen och bli en välkomnande port till staden." Så skriver kommunen i pressmeddelandet som skickades ut under tisdagen. Det var också starten för förnyelsearbetet av Sandvikens centrum som ska pågå under fyra år. Och den tänkta besöksnäringen som beskrivs i pressmeddelandet ska underlättas genom en restaurang i baptistkyrkan i centrala Sandviken.

Det är Shawn Afshari, ägare av Livingroom och Mike Markarian, konsult inom restaurang, som blir kompanjoner och har tagit fram konceptet med en gastro pub i kyrkan, som med sina 109 år är en av kommunens äldsta byggnader.

– Det finns grym potential här, så det känns fantastiskt med den här satsningen, säger Mike Markarian.

– Vi har tittat på det här projektet i sex månader, det är en stor investering så det här är långsiktigt. Det här är jättebra för Sandviken, det kommer att bli liv och rörelse och jag hoppas att fler väljer att satsa i centrum, säger Shawn Afshari.

Krögarna tror att den nya restaurangen som ska heta The Church, kommer att dra folk, både kommuninvånare och internationella gäster genom bland annat Sandviks nya besökscentrum som öppnar i höst. Även Peter Kärnström, S, kommunstyrelsens ordförande är nöjd med satsningen.

– Vi har en inpendling på 1000 personer om året och cirka 4000 gästnätter. Befolkningen är större än bara invånarna. Vi från kommunen tycker också att det här är spännande, vi tar en historisk byggnad och förvaltar den in i framtiden.

Kostnaden för hela projektet landar på cirka 14,5 miljoner kronor. Kommunen går in med 10 miljoner och ska med den summan iordningställa byggnaden och se till att bland annat VVS-infrastruktur och tillgänglighet är av modern standard. Afshari och Markarian går själva in med 4,5 miljoner kronor som ska göra kyrkan till restaurang.

Krögarna är dock noga med att de vill behålla känslan av kyrkorummet och utgå ifrån den, bland annat kommer den gamla orgeln att behållas. De poängterar också att det inte kommer att bli någon nattklubb, men det kommer att erbjudas underhållning.

– Det kan röra sig om kyrkokör som sjunger till exempel, säger Mike Markarian.

Invigningen är planerad till augusti/september 2015 och då ska Sandviken, enligt de blivande krögarna, ha fått en unik restaurang mitt i centrum.

– Det blir en unik samlingsplats. Det finns inte många restauranger i kyrkomiljö i Skandinavium. Det ska vara en upplevelse för gästerna, säger kompanjonerna.

Projektet med förnyelsen av centrala Sandviken är i dagsläget ett projekt som sträcker sig över fyra år. Helhetskostnaden är beräknad att hamna på cirka 60 miljoner kronor. Och genom gastro puben tar nu projektet sitt första steg.

– Vi ser det här som en otroligt viktig del i centrumförnyelsen. Vi vill med det här markera att det är en start av utvecklingen och det kommer mer, säger Peter Kärnström.

Mer läsning

Annons