Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan såld – blir pensionat?

/

Seljansborgs kyrka har sålts till den lokale företagaren Per-Ola Larsson. Han planerar att bygga om och hyra ut fastigheten.

– Byggnaden passar som pensionat, säger han.

Annons

I fredags skrevs avtalet under och P-O Larsson blev ny ägare till kyrkan som byggdes 1959. Prislappen var från början satt till 3,5 miljoner kronor.

Ingen vill i nuläget avslöja vad det slutgiltiga priset hamnade på.

– Men jag kan säga att den såldes för mycket mycket mindre än 3,5 miljoner kronor, säger mäklaren Jan Hedvall.

Enligt honom var både säljaren, Sandvikens församling, och köparen nöjda med affären.

Den 1 augusti tar P-O Larsson över fastigheten.

– Jag tycker det är en gudomligt vacker byggnad med många möjligheter. Hest vill jag hyra ut den till någon, kanske någon som vill driva pensionat. Kyrkan ligger strategiskt bra till med närhet till Göransson Arena, säger P-O Larsson.

Han drev i flera år kakelbutiken Plattmetropolen. I höstas sålde han butiken för att ägna sig mer åt just fastigheter.

Han har bildat ett nytt bolag enkom för köpet. Det nya bolaget har han tänkt döpa till Spirit Invest och det ska vara ett dotterbolag till hans eget AB Cuore Invest som i fjol sommar hade tillgångar på nästan 13,8 miljoner kronor.

Om han bygger om kyrkan måste han hålla sig till den detaljplan som säger att fastigheten ska användas som bostad eller för handel.

Där finns bortsett kyrksal även samlingssal, gymnastiksal, flera kontorsrum och aktivitetslokaler.

Det var den dåliga ekonomin som låg bakom församlingens beslut att vilja sälja fastigheten.

Många i Sandviken har en relation till Seljansborg. En av dem är förre skivbolagsdirektören och låtskrivaren Hasse Skoog som jobbade där som fritidsledare i sin ungdom.

”Seljansborg, eller ”Kåken” i folkmun, var ett fantastiskt ställe som fostrade många som växte upp på 50- och 60- talet. Vi är många som jobbat extra där, lärt sig dansa, spela gitarr, virka och bygga upp social kompetens”, skriver han i ett mejl till GD när han fått reda på att fastigheten blivit såld.

Mer läsning

Annons