Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherde tror inte på en storförsamling

Just nu pågår en utredning om att slå samman Sandvikens församlingar. Karl-Erik Tysk, kyrkoherde i Ovansjö-Järbo, menar dock att det är en dålig idé.

Annons

GD berättade i måndags om att Uppsala stift har skickat ut en remiss till Sandvikens församlingar. De ska ta ställning till en eventuell sammanslagning av församlingarna i kommunen. Men Karl-Erik Tysk tycker inte att idén är lovande.

I ett yttrande skriver han att en sammanslagning och stordrift leder till minskat engagemang och en ännu större missuppfattning av vad en kristen församling är.

Han menar även att det inte hjälper att man manipulerar församlingsbegreppet så som det numera har blivit brukligt i Svenska kyrkan.

– Man har vidgat församlingsbegreppet genom kyrkohistorien. Nu vill man göra det geografiskt. Det blir för stora enheter. Nu riskerar vi att bli något som inte har med det nytestamentiska begreppet att göra.

Han har tidigare berättat för GD att personalen i församlingen ställer sig tveksam till sammanslagningen. Det är en punkt som han nu också tar upp i sitt yttrande.

– Jag tycker att jag rimligen kan företräda mina anställda och nästan alla är emot en sammanslagning.

Mer läsning

Annons