Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen sa nej till skyddsjakt på varg

Mattias Erikssons hund attackerades av en varg i skogen. Därför ansökte han om skyddsjakt. Men länsstyrelsen säger nej.

– Jag tycker att det är fel att inte få skyddsjakt på varg som inte är rädd för människor, säger han.

Annons

Den åttonde oktober angreps Mattias Erikssons hund i Norrberget under råddjursjakten. Länsstyrelsen besiktigade hunden, men kunde inte hitta några skador.

– Det tycker inte de, men det tycker jag, säger Mattias Eriksson.

Efter händelsen sökte han tillstånd för skyddsjakt på vargen. I sin ansökan har han angett att det handlar om en varg som uppträder oskyggt och inte reagerade på att han var så nära som 25-30 meter när den angrep hans hund. Men nu har länsstyrelsen sagt nej till skyddsjakt.

– Jag tycker att det är fel att inte få skyddsjakt på varg som inte är rädd för människor. Den har ju varit i byarna. Jag är säker på att det är samma varg som har rivit får, menar Mattias Eriksson.

Han säger att det är otäckt att släppa hunden i skogen eftersom vargen kan dyka upp var som helst.

– Man får hoppas att vargen inte är i området. Men som jag förstår är det inte alla vargar som attackerar hundar. Men det vet man ju först när de möter varandra.

Enligt regeringens proposition får enbart den som riskerar att drabbas av en skada ansöka om skyddsjakt. Något som länsstyrelsen i det här fallet inte anser har skett. Men de skriver i sitt beslut att de inte tar lätt på de observationer som har lett till ansökan om jakt. De skriver även att beslutet kan omprövas om det kommer fram ytterligare information.

Mattias Eriksson säger också att han inte tänker ge upp.

– Jag tänker överklaga. Jag lär ju göra vad jag kan. Men det känns lite lönlöst när man alltid får nej.

Mer läsning

Annons