Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen saknar 35 miljoner kronor

35 miljoner kronor. Så mycket pengar behöver länsstyrelsen för att kunna hantera rovdjursförvaltningen.

Annons

2009 beslutade riksdagen att lägga över mycket av ansvar och beslutsfattande i rovdjursfrågor på regional nivå. Genom att besluten togs närmare de som berörs av frågorna skulle en större acceptans uppnås. Men med den nya uppgiften för länsstyrelserna uppstod även nya arbetsuppgifter och verksamhetsområden rörande rovdjur har därför utökats. Därmed behövs också mer pengar.

Bland annat handlar det om förvaltningsåtgärder. Det gäller att skapa lokal delaktighet, beslut om skydds- och licensjakt samt besiktiga fällda rovdjur. Ett annat område som också ses som nödvändigt är att sprida information genom bland annat olika projekt.

I ett brev till Miljödepartementet skriver nu Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborg och ordförande i samverkansrådet i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet, tillsammans med Britt Bohlin, landshövding i Jämtlands län, att konsekvenserna av ansvarsförändringen är omfattande för länsstyrelserna.

Men trots utökat ansvar och arbete saknas det pengar för att klara rovdjursförvaltningen. För mellersta förvaltningsområdet, där Gävleborg ingår, saknas det 35 miljoner kronor. Landshövdingen skriver i brevet att pengarna behövs för att driva en bra och framgångsrik rovdjursförvaltning.

Mer läsning

Annons