Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärande leder till jobb

/
  • David Westberg (t h) och klasskamraterna Mattias Viklund och Jonas Nordlander följer Campus Nyköpings utbildning i elteknik från hemmaplan i Sandviken.
  • Föreläsaren kan befinna sig var som helst så länge han använder gemensamma så kallade lärplattformen.

De finns utbildningar som nästan ofelbart leder till jobb. Men känner de tilltänkta studenterna till dem? Frågan diskuterades på kommunfullmäktige i förrgår.

Annons

Bland andra Sandvik och Outokumpu tog initiativ till den treåriga högskoleutbildning i materialvetenskap som startar i höst. Det är Högskolan i Dalarna som står för examen men även Högskolan i Gävle kommer att göra en lokal antagning.

Materialvetenskap beskrivs som en nyckelutbildning för att Sandvik och andra industrier i Bergslagen ska få tillgång till personal de behöver. Men gymnasiestudenterna utsätts för en korseld av information om olika utbildningar.

Inför tisdagens möte i kommunfullmäktige frågade Nils-Gunnar Kempe, FP, om Sandvikens kommun kan hjälpa till att sprida information om det nya programmet:

– Har kommunen något ansvar för att underlätta etableringen av den här utbildningen?

Kommunalrådet Peter Kärnström, S, tog sig tid att svara mycket utförligt. Han påpekade att kommunen var en av de första initiativtagarna till ingenjörsprogrammet i materialvetenskap och redogjorde för flera initiativ, som en utbildningsmässa och en forskarskola.

– Förutom de insatserna har Sandvikens kommun på sin hemsida haft länkar till utbildningen.

Andra har gått ett steg längre. Campus Nyköping, som bland annat ger en tvåårig KY-utbildning i elteknik med möjlighet att genomföra studierna i Sandviken, görs mer ”känd” av en PR-firma, Moore To Be.

Firman anlitas annars av musikartister men försöker nu skapa uppmärksamhet kring KY-utbildningen. Främsta ”säljargumentet” är att nio av tio som gått programmet har jobb sex månader efter examen.

Om PR-byråer kan ersätta de traditionella vägarna att hitta intressanta alternativ att utbilda sig återstår att se.

– Jag letade själv på internet men kan ha hört om den på Arbetsförmedlingen, säger David Westberg, som går elteknikutbildningen i Sandviken.

Mer läsning

Annons