Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ohlys sista tal?

/
  • Nu, efter valförlust och uppror i de egna leden är Ohly alltjämt solbränd, avslappnad och på strålande humör.

Under fredagen kom Lars Ohly, partiledare för V, till Sandviken för att tala på ungdomsförbundets kongress.

– Tycker en majoritet att det räcker tänker jag inte klamra mig fast, säger han om oppositionen i det egna partiet.

Annons

Förra gången GD mötte Lars Ohly var den 9 maj 2010.

Det var 130 dagar kvar till valet och okända krafter inom Socialdemokraterna hade precis tvingat Mona Sahlin att bjuda in V till koalitionen som skulle besegra regeringen.
Lars Ohly strålade mot allt och alla och tänkte sig kanske att bli historisk som Vänsterpartiets första statsråd någonsin.

Senare kom valförlusten, som fick den interna oppositionen att börja tala om en ny ledare. Mona Sahlin recenserade V som stickspåret som fick det rödgröna alternativet att spåra ur. Det enda positiva var att ingen längre frågade Lars Ohly om han kallade sig kommunist.

Det borde alltså ha varit en betydligt blekare Lars Ohly som under fredagen kom till Sandviken för att tala på ungdomsförbundet Ung Vänsters kongress i Folkets hus. Men icke, solbrännan satt där som vanligt, och även de snabba svaren på varje fråga.

Vilket är ditt budskap till kongressombuden?
– Jag tala om demokrati på arbetsplatserna, demokrati genom att vi äger tillgångarna gemensamt och demokrati som feminism.

Mona Sahlin förklarar i en DN-artikel valförlusten med att ni kom med på tåget?
– Där tycker vi inte lika. Hon anser att vi hamnade för långt från de borgerliga. Jag anser att låg för nära. Vi var otydliga och gav oss in i ett skattesänkarrace med pensionärerna och restaurangmomsen. Och när det gäller att sänka skatter tyckte väljarna att borgerliga hade mer trovärdighet.

Det verkar som att ledande vänsterpartister ska kandidera mot dig på nästa kongress? Kritiken kommer plötsligt krypande?
– Självklart, vi har gjort två dåliga val i rad. Allt måste diskuteras, partiledare, organisationen, politiken. Och tycker en majoritet att det räcker, tänker jag inte klamra mig fast, säger Lars Ohly om partiledaruppdraget.

Var fjärde ung väljare kan tänka sig att sälja sin röst. Vad tycker du om det?
– Det är verkligt oroande. De kanske har en känsla av att politiken abdikerat. Vi har en jätteviktig uppgift att visa att politik är att förändra. Den uppgiften är särskilt viktig för oss eftersom vi vill förändra mycket.

Sedan lät sig Lars Ohly intervjuas av Gävledalas kamerateam innan han försvann in i den svala kongressalen för att hålla, kanske, ett av de sista talen som partiledare.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons