Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare avverka med ny väg

/
  • Birgitta Gunnarsson, skogsägare, Lars Eriksson, Swedbank, Joakim Hagelin, LRF, Hans-Erik Zackrisson, markägare, och Robert Hedlund kommer traskande på den nya vägen i skogen mellan Gästrike  Hammarby och Årsunda.

Efterfrågan på trävaror var så stor att sju skogsägare byggde en väg för att underlätta transport av timmer.

Men nu är sämre tider att vänta.

– Det som händer i världen påverkas också oss, säger Birgitta Gunnarsson, en av skogsägarna.

Annons

Sju skogsägare gick samman och byggde vägen en kilometer in i skogen mellan Gästrike Hammarby och Årsunda. De har finansierat bygget helt själva och räknar med att det kostat dem kring 100 000 kronor.

I summan ingår vägtrummor, grus och bom vid infarten.

– Bommen har satts upp för att slippa nedskräpning, det är markägarens skyldighet att ta bort skräpet, säger Birgitta Gunnarsson, en av markägarna.

Hennes bror Hans-Erik Zackrisson, markägare även han, har sedan i april röjt skog och byggt vägen i en rågång så att alla markägare kan utnyttja den.

– Vi bygger vägen för att lättare få fram virke. Nu kan vi köra ut med lastbilar och behöver inte använda skogstraktorer, säger han.

Under året har de varit mycket höga priser på både timmer och massaved. Priset på pappersmassa har till och med nått rekordnivåer under våren.

Men enligt en skogsbarometer råder nu mer pessimistiska tongångar bland skogsägarna. Bara 20 procent av dem tror på stigande timmerpriser, att jämföra med nästan 60 procent vid förra mätningen.

När det kallades till presskonferens i går för att presentera barometern var också Lars Eriksson från Swedbank på plats.

Hans analys var att priset på skogsmarker stiger även i framtiden.

– Här får också skogen ett bättre pris tack vare att vägen gör den mer lättillgänglig, säger han.

Enligt skogsägarna påverkas priset markant av vad som sker i andra delar av världen.

– Det som händer i Arabvärlden och Japan gör att de får annat att tänka på än att köpa timmer, säger Birgitta Gunnarsson.

Själv tänker hon vänta ett tag med att avverka skogen.

Robert Hedlund har nyligen tagit över skogen efter föräldrarna och löst ut syskonen. Han tänker däremot börja röja snarast möjligt.

– Jag sätter i gång så fort vägen satt sig och det blivit lite kallare, säger han.

Mer läsning

Annons