Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Letade fel – då gick någonting snett

/
  • ”Tankarna går till de anhöriga, det måste vara fruktansvärt tungt. Två personer åker ner på ett vanligt förmiddagsskift en måndag men ­kommer inte hem”, säger Tomas Kärnström, huvudskyddsombud på Sandvik Materials Technology, SMT, i Sandviken.

Två elektriker , Stefan Lööf, 59, och Per-Arne Blomberg, 56, skulle felsöka på en ugn längst ner i källaren på Smältverk 08. Något gick fel och båda omkom.

– I min värld så finns det inte. Det ska bara inte inträffa, säger Tomas Kärnström, huvudskyddsombud på SMT.

Annons

Dagen efter den tragiska olyckan har Tomas Kärnström fortfarande svårt att ta in vad som hänt. Någon klar bild av händelseförloppet har han inte, mer än att de två omkomna av allt att döma kvävts till följd av ett läckage av argongas.

Enligt Arbetsmiljöverket arbetade de två männen – som var hemmahörande i Forsbacka respektive Sandviken – som elektriker och höll vid tillfället på att felsöka på en ugn.

Polisen och Arbetsmiljöverket har satt igång sina utredningar men resultatet av dessa kan dröja.

– Utredningarna får visa vad som brustit. Två personer är omkomna, så något är det som brustit. Sedan måste åtgärder vidtas utifrån vad man kommer fram till, säger han.

Det har inte inträffat någon dödsolycka på Sandvik i Sandviken sedan 1990, då en äldre man omkom i samband med arbete vid en skrothasplingsmaskin på ”tråd”. När det nu hänt igen 21 år senare har det orsakat stor bestörtning bland företagets medarbetare.

– Stämningen är inte den bästa. Alla är... man tror inte att det är sant, det är en chock. Det har öppnats ett kondoleansrum, det finns en krishantering inom företagshälsovården och företagsprästen är inkopplad, säger Tomas Kärnström.

I vintras rapporterade GD att antalet allvarliga arbetsplatsolyckor på Sandvik Materials Technology, SMT, i Sandviken fördubblades från 2009 till 2010. Redan då var facket bekymrat.

– Nu måste vi vända upp och ner på allt, för det här priset var alldeles för högt, säger Tomas Kärnström.

Samtidigt poängterar han att utredningarna först måste få ha sin gång.

– Det här visar att företaget och vi misslyckats i det förebyggande arbetet. Men det är svårt att spekulera, det kan ju visa sig att det var något helt osannolikt som inträffade.

Han anser i alla fall att företagets linje att säkerheten är nummer 1 nu borde få större tyngd.

– Tankarna går till de anhöriga, det måste vara fruktansvärt tungt. Två personer åker ner på ett vanligt förmiddagsskift en måndag men kommer inte hem.

Mer läsning

Annons