Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite sämre rehab i sommar

Den rehabmedicinska vårdavdelningen i Sandviken kommer tillfälligt att flyttas till Gävle i sommar. Syftet är att spara pengar – men lokalerna är inte de bästa.

Annons

Inför sommaren planerar Gävle sjukhus som vanligt att stänga en del av vården för att kunna ge de anställda semester.

Nytt för i år är att den rehabiliteringsmedicinska avdelningen i Sandviken, där bland andra personer som ådragit sig hjärnskador i samband med olyckor vårdas, flyttas till Gävle. Verksamheten ska förläggas till den geriatriska avdelningen i sjukhuset. Verksamheterna ska vara samordnade under juni-augusti. Personalen från de båda avdelningarna ska arbeta tillsammans.

– På det här sättet slipper vi ta in några sommarvikarier och kan spara pengar, säger Kristin Ahne, verksamhetschef.

Besparingen beräknas till en miljon kronor och möjliggörs av att man parallellt med flytten sommarstänger sju av 15 vårdplatser vid rehabmedicin och åtta av 16 vårdplatser vid geriatriken.

Sommarstängningar är inget nytt för rehabmedicin. Tidigare år har verksamheten samverkat med motsvarande enhet i Falun och stängt växelvis. Flytten till Gävle är mer ifrågasatt, bland annat eftersom den lokalmässigt är ett nedköp.

Utrymmena är mindre i Gävle och inte anpassade efter den specialiserade verksamhet som bedrivs i Sandviken.

– Det blir lite tuffare. Men vår strävan är att hålla en god kvalitet även under den här perioden, säger Kristin Ahne.

Hon påpekar att flytten är en av flera kostnadsbesparande åtgärder som verksamheten är nödgad att vidta. Division Medicin-psykiatri, där de här avdelningarna ingår, gick back med 68 miljoner kronor i fjol. Även i år befaras ett underskott.

Mer läsning

Annons