Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LKAB har också problem med Sandviks maskiner

/

Även LKAB och norska Verdalskalk är missnöjda med Sandviks maskiner, enligt Dagens Industri. Nu har LKAB för första gången beställt en kross från Kina.

Annons

I lördags berättade GD att gruvbolaget Boliden uttryckt missnöje med hur ett par krossar inköpta från Sandvik har fungerat.

Nu visar det sig att fler nordiska bolag inte är nöjda med Sandviks gruvmaskiner. LKAB har beställt en så kallad primärkross till den nya dagbrottsgruvan Mertainen från kinesiska Citic Heavy Industries. Det var första gången LKAB beställde en kross från Kina, enligt DI.

– Problemen med utrustningen från Sandvik har ökat de senaste två tre åren, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB.

Och det är inte bara krossarna som LKAB haft problem med.

– Problemen finns också med borraggregat och andra underjordsmaskiner från Sandvik, säger Per-Erik Lindvall.

Inte heller norska Verdalskalk är nöjt. Bolagets chef Håkon Mork säger till DI att en kross som Sandvik levererade 2009 fortfarande inte fungerar som den ska.

Pär Altan, chef för extern kommunikation på Sandvik, säger till GD att det finns förklaringar och orsaker till problemen och att det inte handlar om något utbrett missnöje.

– Det är snarare isolerat som vi ser det och den här typen av frågor hanteras mellan parterna som berörs.

Mer läsning

Annons