Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luciatåg som en del av lärandet

/
  • Det gällde att föreviga den nya erfarenheten. Plah Shee-Wah var Lucia och berättar att hon var väldigt nervös inför uppgiften.
  • När uppträdandet var slut var samtliga i Luciatåget uppsluppna och nöjda med framträdandet.
  • Ahmed Mohamad Dirie från Somalia var stjärngosse och säger att sjunga sångerna har hjälpt honom att lära sig svenska bättre. Han har också fått ett större ordförråd genom att sjunga svenska sånger.
  • Under 20 minuter bjöd Luciatåget på traditionella sånger. De hade bara tränat i en månad och med tanke på att de alla är obekanta med det svenska språket framförde de sångerna bra.

Nyanlända svenskar bjöd i går på svensk tradition när SFI-eleverna på Norrsätraskolan i Sandviken lussade för andra elever och lärare. Men det handlar inte bara om att hålla traditioner levande.

Annons

– Det hjälper mig med språket. Sångerna hjälper mig att lära mig svenska, säger Ahmed Mohamad Dirie från Somalia som var stjärngosse under morgonen.

I går klockan nio på morgonen stod ett 50-tal förväntansfulla elever, lärare och familjer och väntade i Norrsätraskolans allrum. När alla hade tystnat hördes den bekanta Luciasången ljuda genom korridorerna. Efter en liten stund uppenbarade sig Luciatåget med SFI-elever. För andra året i rad lussade de i Sandviken och sjöng traditionella sånger.

I publiken stod en av SFI-elevernas lärare, Linda Sjöström.

– Eleverna tycker att det är jättekul. De får också möjlighet att träna svenskt uttal genom sångerna. Det är ett jättebra tillfälle för dem, säger hon.

Luciatåget har föregåtts av en månads träning och musikläraren Ann-Marie Ivarsson har jobbat med eleverna.

– Det gick jättebra i dag. De lär sig inte bara svenska genom att sjunga. De lär sig våra kulturella traditioner också, säger hon.

I går var det första gången som Ahmed Mohamad Dirie var med i ett Luciatåg och han tyckte mycket om det.

– Jag har tränat hemma inför det här. Det är en sådan glädje och ära att få stå framför folk och sjunga, jag älskar det, säger han.

Längst fram i tåget gick Lucia, eller Plah Shee-Wah som hon egentligen heter. Hon kommer från Burma och har läst svenska på SFI i tre månader. Precis som för Ahmed Mohamad Dirie, var det första gången hon var med i ett Luciatåg. Hon berättar att det var nervöst innan det var dags.

– Det var kul att vara Lucia, men det var första gången och mycket nervöst, sa hon efter uppvisningen.

Mer läsning

Annons