Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin bjuder på två mästarmackor

Funderar du på hur du ska komponera din julmacka? Lugn, här får du hjälp av Hansens Café & Bageris prisbelönta kallskänka Malin Larsson. Hon har satt ihop en julmacka med lax och en vegatarisk att njuta av under julhelgen.

Annons

I november tilldelades 20-åriga Malin Larsson från Sandviken bronsmedalj i Mack-SM i Stockholm. Hennes bidrag var ”Chèvre Italia” bestående av parmaskinka, chèvre, valnötter och fikonchutney.

Så det är ett proffs som fått uppgiften att specialkomponera inte bara en, utan två julmackor åt Gefle Dagblads läsare.

Den ena mackan består av kallrökt lax och pepparotskräm på vörtbröd.

– Den kallrökta laxen och vörtbrödet känns ju lite lyxigare än vanlig skinka. Laxen är ju ganska frän i smaken, så philadelphia-osten dämpar den smaken lite. Det är en ganska klassisk julmacka med lite honung och lime som gör det lite roligare och annorlunda, säger Malin Larsson.

Till den vegetariska julmackan har Malin valt att använda brieost och en tranbärssylt bestående av tranbär, kanel, honung och apelsinskal. Precis som med sin prisbelönta smörgås från Mack-SM så har Malin Larsson utgått från smaker hon gillar.

– Man ska ta smaker och ingredienser man tycker om. Gillar man julskinka och ost väldigt mycket så ska man givetvis ha det på sin julmacka. Allting funkar tycker jag, finns inget som inte passar på en julmacka, säger Malin Larsson.

Med så mycket ätande under julhelgerna kan man ju undra när det är ett bra tillfälle att svänga ihop en sådan här macka?

– Den passar ju lite när som helst till något gott té eller kaffe. Man kan göra en sådan här macka istället för att äta kvällsmat om man redan ätit mycket tidigare under dagen, säger Malin.

Förutom den kallrökta laxen är Janssons frestelse Malins favorit på julbordet.

– Just de två är något jag verkligen fasnat för. Men jag verkar vara ganska ensam om att gilla Janssons frestelse så mycket, säger Malin som dock har mindre till övers för en riktig klassiker när det gäller svensk julmat.

– Köttbullar tycker jag att man kan skippa, det äter man ju så ofta annars ändå. Men jag vet att det är många som inte håller med mig där.

Prisbelönta kallskänkan Malin Larsson har komponerat två julmackor till GD:s läsare.

Johanni Sandén

Mer läsning

Annons