Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nya konstnärer i påsk

/

Ingen påsk utan Gästrik Konst. Under långfredagen invigdes det årliga evenemanget på Västerbergs Folkhögskola i Storvik.

Annons

Evenemanget Gästrik konst äger rum för tolfte året i följd. Hundratals personer hade slutit upp till invigningen i dag. Varenda stol var upptagen och bakom var det tätt med folk som stod upp för att bevittna händelsen.

– Vi trodde aldrig att Gästrik konst skulle få den här omfattningen och spridningen och bli så etablerat, sa Henrik Jakenberg, ordförande i stiftelsen Gästrik Konst, när han höll det inledande talet vid klockan 11.

Tidigare hade han berättat för GD att det var ovanligt många nya och unga konstnärer som ställde ut under årets upplaga.

– Vi har 17 olika debutanter från olika åldersgrupper. En trend är att det blir mer och mer foto som är ett modernare konstuttryck. På Gästrik Konst kan man få en överblick av konstens utveckling.

58 konstnärer ställer ut i hela Gästrikland, varav de allra flesta i Sandviken.

Författaren och läraren Helen Rådberg fick äran att inviga evenemanget.

I invigningstalet berättade hon om sitt författarskap och sin syn på konsten och dess betydelse.

Hon uppmanade publiken att åka till de olika utställningarna i Gästrikland och avslutade med att läsa en dikt av Tomas Tranströmmer.

– Härmed förklarar jag årets Gästrik Konst invigd, sa hon sedan, klippte ett band och möttes av en trumpetfanfar och applåder.

Mer läsning

Annons