Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ska tycka till först

/

Sandvikenhus vill bygga höghus i centrala Sandviken. Men för knappt ett år sedan ratades ­samma förslag av bygg- och miljönämnden.

Annons

Planerna på ett 16-våningshus i centrala Sandviken, som GD berättade om i går, är inte något nytt påhitt.

Jenny Glumoff berättade att planeringen har pågått sedan 2007. Men så sent som i våras var frågan uppe i bygg- och miljönämnden som ett informationsärende och fick ett enhälligt nej av nämnden.

– Dåvarande stadsarkitekt Anna Maria Häggblom yrkade på avslag. Det gjorde jag och hela nämnden också, säger Ola Edström, bygg- och miljöchef samt tillförordnad stadsarkitekt i Sandvikens kommun.

Huruvida nämndens åsikter om ett 16-våningshus i centrala Sandviken har förändrats sedan dess kan inte Ola Edström svara på.

Men i den rådande detaljplanen är det inskrivet att Sandvikenhus har byggrätt för tre- till fyravåningshus på den aktuella marken. Nästa beslutstillfälle för att utöka byggrätten är den 14 februari, då nämndens första sammanträde för året äger rum. Men då måste alla handlingar redan ha kommit in och vara klara.

– Den 31 januari ska vi ha berett alla ärenden och innan dess måste vi gå igenom dem. Sandvikenhus har ännu inte skickat in några handlingar, men jag har sökt dem för att höra hur de vill gå vidare. Fast jag har inte fått tag i dem ännu, säger Ola Edström.

Sedan kan Sandvikenhus ansöka om en ändring i detaljplanen.

– Det är jättekul att man har tankar och idéer för Sandviken. Men vi har inte en tradition av att bygga högt i Sverige. Så fort något sticker ut reagerar folk. Det kan vara höghus eller annorlunda arkitektur eller kanske bara annorlunda färgskalor. Huset kommer att skugga många närliggande byggnader och det kommer nog många viljor att tycka till om, säger Ola Edström.

Möjligheter att tycka till kommer det att bli gott om. Om det går så långt att man ändrar i detaljplanen ska ritningarna för det nya huset ut på samråd, då grannar får tycka till.

Sedan ska planerna ställas ut så att alla Sandvikens invånare får tycka till. Därefter kan en ny detaljplan antas och bygglov beviljas.

Om byråkratin löper smärtfritt tror Ola Edström att Sandvikenhus förhoppning, inflyttning i slutet av 2014, kan fungera.

– Det kan gå, om det inte överklagas.

Mer läsning

Annons