Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria kan inte jobba utan barnomsorg

/
  • Maria, Milo och Maximilian behöver en och samma sak – platser på förskolan Natt och Dag. Annars väntar arbetslöshet för mamma.

Maria har jobb. Men får ingen barnomsorg på natten och kan tvingas gå ut i arbets­löshet:

– Det kan inte vara meningen, säger kranföraren på Sandvik argt.

Annons

Maria Fors höll på med förberedande studier för att kunna läsa till materialingenjör. Då ringde de plötsligt från Sandvik, där hon arbetat förut, och frågade om hon vill komma och jobba.

Förändringen kom hastigt men Maria Fors tackade ja, i tron att ”nattis” skulle fungera även för henne, liksom det gjort för andra som jobbar treskift på Sandvik.

Det gjorde den inte.

– De hade ingen plats. Inte ens till hösten skulle barnen få platser. Jag har talat med bekanta som säger att i deras kommuner finns alltid fyra akutplatser men inte här, säger Maria Fors.

Barnen Milo, 6, och Maximilian, 8, har den senaste tiden varit med om litet annorlunda lösningar. När deras morfar inte kunnat passa dem har de åkt med pappa Ronny i hans lastbil.

Barnens pappa kör linjetrafik mellan Skåne och Umeå och det är i hytten barnen har fått sova när inget annat har gått att ordna.

– Och så ska de inte behöva ha det. Inte heller ska man som vuxen vara hänvisad till att ta med sig barnen till arbetsplatsen, säger Maria Fors.

Belastningen och den ovissa situationen har satt sina spår. Samtidigt har Maria Fors inte råd att göra några misstag på arbetet.

– Jag är kranförare. Jag kör kranen bland människor och maskiner. Två sekunder av ouppmärksamhet kan leda till katastrof.

Det sista hon vill är att behöva lämna arbetet.

– Jag trivs kopiöst bra, beskriver hon sina arbetsuppgifter och arbetskamrater.

Men om Sandvikens kommun inte kan erbjuda plats på förskolan Natt och Dag inom en ganska kort finns inga alternativ.

– Vi har pusslat så att vi klarar fyra veckor till. Sedan går det inte. Men det kan inte vara meningen att jag ska behöva bli arbetslös? frågar sig Maria argt.

Den frågan riktade hon också, i ett brev, till kommunalrådet Peter Kärnström, S.

Att han och Sandvikens kommun kan ge ett annat svar än hittills innebär skillnaden mellan lön och a-kassa för tvåbarnsmamman och kranföraren Maria Fors.

Mer läsning

Annons