Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne fortsätter att jobba

/
  • Marianne Svensson i Storvik fyller 75 senare i år och står fortfarande och lagar matlådor som hon kör ut till sina kunder sju dagar i veckan.
  • Marianne Svensson lagar mat och kör ut matlådor till sina kunder sju dagar i veckan på sin cateringfirma Smess.

Att jobba fastän man snart fyller 75 är väl ingen konst. Åtminstone inte för Marianne Svensson som sju dagar i veckan står och lagar mat på sin cateringfirma i Storvik.

Tulpanresor, bingohallar och PRO-engagemang är helt enkelt inte hennes kopp av te.

Annons

Det kan väl knappast ha undgått någon att statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare i veckan föreslog att pensionsåldern ska höjas till 75 år. Ett förslag som låter helt okej, enligt Marianne Svensson i Storvik.

Hon fyller 75 senare i år och står fortfarande och lagar matlådor som hon kör ut till sina kunder sju dagar i veckan på sin cateringfirma Smess.

Där har hon jobbat i fyra år. I branschen har hon däremot varit sedan 1963, då hon direkt efter realskolan började laga mat på sina föräldrars bensinstation.

Nästa år när hon fyller 76 har hon jobbat i 50 år. Arbetslös har hon aldrig varit. För henne är det viktigt att få jobba och hålla igång. Främst för att det är viktigt att känna att man har en uppgift. Oavsett ålder och om du har råkat bli pensionär.

– Om man har en hobby är det kanske okej, men jag är ingen föreningsmänniska. Jag ägnar mig åt det jag gillar bäst, att arbeta.

Marianne jobbar sju dagar i veckan, alla dagar utom storhelger. Hur många timmar i veckan det blir vågar hon knappt räkna ut.

Hela morgonen lagar hon mat. Sedan kör hon en runda i Sandviken och lämnar matlådorna. Därefter tar hon reda på allt i köket och förbereder eventuellt något inför morgondagen.

Antalet kunder varierar mellan 125 och 150 om dagen.

Det händer att Marianne lämnar mat till kunder som är yngre än hon och skulle kunna jobba. Men något krav på att alla måste jobba till 75 års ålder tror hon inte på. Alla har inte samma förutsättningar, och samma vilja. Men de som fortfarande kan måste få hålla igång, tycker hon. På så sätt kan de äldre med sin erfarenhet skola in många yngre i branschen, och på så sätt få dem att vilja arbeta.

Själv tycker Marianne att hennes arbete både är roligt och meningsfullt. Och så länge hon kan fortsätta att hjälpa andra kommer hon att göra det.

– Jag har opererats två gånger för cancer och haft en hjärtinfarkt, men det gör ingen skillnad. Jag ger mig inte. Det går inte att stänga av en motor som hållit igång så här länge och sedan starta den igen.

Tvärtom är Marianne övertygad om att om hon gick hem ”snart skulle vara borta”.

– Mina barn brukar skoja med mig och säga att du blir aldrig pensionär. Och nej, jag tänker inte ens varva ner så länge jag får vara frisk. Och som det känns i dag så får jag fortsätta att vara det.

Hon har sällan ens tänkt tanken på att sluta jobba.

– Nu ska jag lägga ärter i blöt. Sedan i morgon bitti ställer jag mig och gräddar ett par hundra pannkakor. Hur jag orkar? Inga som helst problem, jag har ett stekbord som kan ta åtta i taget.

Mer läsning

Annons