Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matbutik får inte hantera vissa livsmedel

En mataffär i Sandviken hindras från att hantera oförpackade livsmedel. Butiken hade allvarliga brister i hanteringen, trots att personalen hade fått utbildning.

Annons

Förra onsdagen avslog Förvaltningsrätten i Falun ett överklagande från en matbutik i Sandviken. Bygg- och miljönämnden beslutade den 10 februari 2009 att förbjuda affären att hantera oförpackade livsmedel, eftersom att det fanns allvarliga brister i hanteringen. Bland annat hade egenkontroller inte dokumenterats sedan juli 2008, kylvaror som levererades till butiken togs inte om hand, det fanns köttrester kvar i köttkvarnen och skivad oförpackad rostbiff förvarades i rumstemperatur.

Butiken överklagade beslutet till länsstyrelsen, som dock gick på kommunens linje. De överklagade även det beslutet i början av november 2009. Till länsrätten skrev de att alla anmärkningar var åtgärdade och att egenkontrollen nu fungerade. De berättade även att Anticimex hade hållit en kurs i livsmedelshygien och att nya arbetskläder köpts in.

Vid en oanmäld inspektion senare i november samma år visade det sig att egenkontrollerna ändå inte fungerade, de kunde inte leva upp till hygienkraven och vissa varor saknade innehållsdeklarationer. De nyinköpta arbetskläderna användes inte heller, något som butiken menade berodde på att alla anställda som arbetade den dagen inspektionen hölls hade sina arbetskläder i tvätten.

Förvaltningsrättens har bedömt att butikens system för egenkontroll när det gäller rutiner för hygien och märkning har varit bristfällig. Rätten menar att det finns en risk för att osäkra och felmärkta livsmedel släpps ut på marknaden.

Mer läsning

Annons