Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall vill att Sandvik sätter gränser

IF Metalls Tomas Kärnström förutsätter att Sandvik utvärderat sina affärer med Norilsk Nickel och Vedanta utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

"Men det måste också finnas en gräns för hur stort tålamod man kan ha, annars mister CSR sin betydelse för Sandvik", säger han.

Annons

Tomas Kärnström är huvudskyddsombud på Sandvik Materials Technology, SMT, i Sandviken och arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse. När det gäller Sandviks affärer med de kontroversiella bolagen Norilsk Nickel och Vedanta, som GD berättade om i går, säger han så här:

– Vi vill och ska ha en hög etik när vi gör affärer och jag förutsätter att man även i de här fallen har följt de processer man ska följa, det är i alla fall den tron jag lever i. Men det måste också finnas en gräns för hur stort tålamod man kan ha.

Tomas Kärnström säger också att hållbarhetsfrågorna är viktiga för styrelsen och att de rapporter om avvikelser som landar hos styrelsens revisionsutskott ligger kvar där tills de avslutas.

Han har däremot inte något minne av att Norilsk- och Vedantafallen varit uppe för diskussion i styrelsen.

– Jag har ingen uppfattning om de här fallen, det är första gången jag hör talas om dem. Men jag tycker att det är bra att frågan lyfts och skulle det vara så att vi följer våra processer och att det ändå möjliggör affärer med kunder eller leverantörer som inte lever upp till våra krav, då får man väl titta på processerna i så fall, säger han.

Mer läsning

Annons