Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardkrav på Sandvik

Sedan tidigare riskerar Sandvik en skattesmäll på cirka fem miljarder kronor. Men skulle Sandvik vinna den tvisten kan företaget ändå tvingas betala miljardbelopp efter ett nytt överklagande från Skatteverkets allmänna ombud.

Annons

I en skattetvist om värdering och avskrivning av Sandvik-koncernens immateriella rättigheter, det vill säga patent och varumärken, yrkar nu det allmänna ombudet vid Skatteverket att förvaltningsrätten underkänner dotterbolaget Sandvik Intellectual Propertys avdrag på närmare 4,8 miljarder kronor vid taxeringen 2010.

Kravet förutsätter dock att moderbolaget Sandvik AB får rätt i kammarrätten i frågan om att slippa skatta för drygt 18 miljarder kronor i kapitalvinst som gjordes då hanteringen av de immateriella rättigheterna organiserades om 2005.

Enligt Skatteverket finns inget värde av rättigheterna kvar att skriva av efter 2008.

Skulle Sandvik förlora i kammarrätten innebär det att de fem miljarderna måste betalas in men vid en förlust får företaget alltså bemöta de nya kraven.

Sandviks informationsdirektör Anders Wallin tycker inte att det handlar om någon skattesmäll i den meningen att nya utgifter ska belasta företagets resultat och kassaflöde:

– Det handlar om huruvida vi ska få ett avdrag nu eller 2006.

Mer läsning

Annons