Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonförluster under 2011 på grund av snön

Samtliga kommunala bolag har redovisat resultaten för 2011. Bland bolagen som gick med förlust finns Göransson Arena, Sandvikenhus och Högbo Bruks AB.

Annons

Inför kommunstyrelsens sammanträde på onsdag har samtliga kommunala bolag redovisat sina bokslut för 2011.

På det hela finns inga överraskande siffror men några resultat sticker ut eftersom de är förluster.

Alltid omskrivna och omdebatterade Göransson Arena gjorde en förlust på elva miljoner. En del av förklaringen var det extrema snöläget 2011, som på grund av avtal mellan kommunen och arenan, gav en kraftigt höjd hyreskostnad, från två miljoner 2010 till 3,5 miljoner 2011.

– Positivt under 2012 var att antalet besök ökade med 20 procent jämfört med under 2010. Dessutom sänkte vi energiförbrukningen med fem procent. 2012 budgeterar vi med att sänka förlusten till 8,1 miljoner, säger Anne Östling-Kütt, ekonomichef.

På åtgärdslistan finns bland annat bättre lönsamhet i restaurangverksamheten. En ny ”varumärkesplattform” skulle ha presenterats inom kort.

– Den är i princip klar. Det handlar om hur vi vill synas och var, säger Fredrik Granting, vd.

Göransson Arena har en begränsning som bolag betraktat. Gåvobrevet styr verksamheten och utesluter en satsning på enbart kommersiellt gångbara evenemang.

Högbo Bruks AB går även det med förlust. Men förlusten 2011 var mindre än under föregående år och årsredovisningen var därmed både nedslående och upplyftande läsning.

Inför 2011 var målet att krympa förlusten på årsbasis till en halv miljon kronor. Det lyckades man inte med – förlusten landade på en miljon konor. Förklaringarna är flera.

Till exempel var det så gott om snö under januari och februari i fjol att pay and ski-spåret inte gav några intäkter alls.

Utom intäkter som inte blev vad man hoppats, blev vissa kostnader större än beräknat.

Fordonsparken är gammal och behöver repareras ofta.

Fastigheternas underhåll blev dyrare än budgeterat med till exempel en krånglande hiss i nya herrgården. Ett antal motor- och röjsågar stals under året och nya måste köpas in.

Men det fanns också poster på plussidan. Högbo Brukshotell gick bra och eftersom hyran hotellet betalar till Högbo Bruks AB bestäms av omsättningen blev hyran högre. Målet med 2, 2 miljoner i intäkter från skogsavverkning nåddes.

Sandvikenhus gick också med förlust, 2011 års resultat blev ett minus på 3,1 miljoner kronor. Bland annat spelade snöröjning och det ökade antalet skador på tak i samband med det extrema snöläget in.

Mer läsning

Annons