Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkontrakt för ambulanser

/
  • Bengt Olsson berättar att företaget har byggt ambulanser sedan början av 90-talet. Och Chevrolet-modellen är de ensamma om att tillverka.

En ambulanstillverkare i Sandviken har fått ett kontrakt värt 33 miljoner kronor. Men det var ingen större kamp om kontraktet, det finns nämligen inga konkurrenter.

Annons

Ambulansproduktion i Sandviken AB, före detta Anders Wiman AB och Wiman Ambulance, har fått ett treårskontrakt på tillverkning av ambulanser från landstinget i Uppsala.

Företagets VD, Bengt Olsson, berättar att det var en offentlig upphandling. Men han hade på känn att de skulle få kontraktet. Det finns nämligen ingen annan i Europa som tillverkar ambulanser av den modell som de gör.

– Vi tillverkar ambulanser av modellen Chevrolet Silverado pickup. Det är starka bilar som har fyrhjulsdrift och hög markgång. De klarar till exempel att köra där det är mycket snö, säger han.

Men trots att det inte finns några konkurrenter är han så klart nöjd när affären var i hamn:

– Det var stor glädje när vi fick det här. Det blir en stor del av vår verksamhet de närmsta åren, säger han.

Kontraktet löper över tre år och är värt ungefär 20 miljoner kronor. Bengt Olsson berättar att de bygger ungefär 16 bilar under den perioden.

Men kontraktet är skrivet på tre år med option på ytterligare två år. Det betyder att landstinget i Uppsala kan förlänga kontraktet med två år, något som skulle innebära att Ambulansproduktion i Sandviken AB totalt får tillverka 22 -23 bilar, vilket skulle vara värt 33 miljoner kronor.

De är åtta anställda på företaget, men att öka personalstyrkan är inte aktuellt i dagsläget.

– Jag tror inte att det behövs, det skulle vara om vi fick in fler order. Men det får vi titta på då, säger han.

Varje bil tar ungefär ett halvår att bygga och det är ett omfattande jobb som krävs.

Ambulansproduktion i Sandviken AB beställer bilarna och bygger sedan på det som kallas vårdutrymmet, där skadade ligger under färd. Men det är mycket som ska monteras, allt från sirener till att förlänga bilen. Vårdutrymmena har dock en längre livstid än bilarna och återanvänds på nya bilar två till tre gånger. Därför ingår det också i kontraktet att montera på gamla vårdutrymmen på nya bilar.

Mer läsning

Annons