Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsmäll väntar Sandviken

Omsorgsförvaltningarna kan få en kraftig kostnadshöjning nästa år. En statlig utredning tittar just nu på möjligheten att kräva mer personal inom äldre- och demensvården.

Annons

Prislappen kan för Sandvikens del landa på 60 miljoner bara för 2013. I omsorgsnämndernas underlag till kommunplan, som tas fram varje år, skriver nämnderna att beslutet kan innebära omfattande konsekvenser för nämnderna.

För demensboendena skulle det handla om mellan åtta och 20 miljoner kronor mer 2013. Personalstyrkan skulle då också behöva förstärkas med minst 20 personer. Blir det högre bemanningskrav inom både äldrevården och demensvården skulle summan, enbart för 2013, kunna bli mellan 48 och 60 miljoner kronor.

– Ska vi ta ett utökat ansvar utgår vi från att en motsvarande påse pengar följer med, säger Patrik Häljeryd, S, ordförande i handikappomsorgsnämnden.

Robert Sten håller med men är samtidigt osäker på om så skulle ske:

– Det är ett utökat ansvar som staten lägger på kommunerna och då ska det följa med pengar. Men det vet vi inte. Socialstyrelsen har inte varit tydlig med hur det blir.

Mer läsning

Annons