Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsvindel i Sandvik

/
  • De ekonomiska oegentligheterna som ska ha pågått under fem år och omfattar över en miljon kronor, ska ha skett inom Sandvik Besöksservice AB som sköter om Bruksmässen och hotellverksamheten vid Bruksgården.

En misstänkt ekonomisk storsvindel har uppdagats inom Sandvik.

Under flera år ska stora summor ha försvunnit från ett av koncernens bolag. Enligt uppgifter ska minst en misstänkt person finnas.

– Det är helt oacceptabelt att sådant här händer, säger Jan Lissåker, informationsdirektör på Sandvik.

Annons

Det misstänkta brott som har uppdagats under de senaste dagarna ska ha pågått under en femårsperiod. Det handlar om oredovisad kontanthantering, underlåtenhet att redovisa transaktioner samt felaktig hantering av leverantörsrabatter. Enligt en pågående utredning ska det handla om flera hundra tusen kronor per år.

– Det var den interna ekonomiavdelningen som började fatta misstankar och det utreddes då vidare internt, därefter gjorde vi en polisanmälan. Så vitt vi vet just nu ska det ha skett under en femårsperiod, säger Jan Lissåker.

Det bolag inom vilket brottet ska ha skett är Sandvik Besöksservice AB. Bolaget har bland annat hand om Bruksmässen och Bruksgården.

– Vi har det bolaget för att kunna upprätthålla en hög servicenivå när våra gäster kommer hit så det som har skett är oerhört beklagligt.

De ekonomiska oegentligheterna ska alltså ha skett under en lång period. Men varför det inte har upptäckts tidigare kan Jan Lissåker inte svara på i dagsläget, men det ska nu utredas.

– Det är en motiverad fråga som jag inte kan svara på. Utredningen får klargöra hur rutinerna ska ändras, men något måste göras. Det här är helt oacceptabelt.

Polisanmälan skickades in under onsdagen och hamnade hos enheten för ekonomisk brottslighet. Leif Eriksson är förundersökningsledare på enheten och fick ärendet under gårdagen.

– Jag har läst anmälan. Händelsen är rubricerad som trolöshet mot huvudman. I nuläget finns det en misstänkt person. Anmälan är lite diffus, jag har ännu inte sett handlingarna som finns med. Men under torsdagen kommer jag skicka det här till åklagarkammaren i Uppsala som utreder ekonomisk brottslighet.

Varken polisen eller någon på Sandvik vill säga vem den misstänkte personen är. Men Jan Lissåker berättar att en person inom organisationen, med ansvar, självmant har valt att avgå efter det som nu har avslöjats.

– Personen konfronterades med uppgifterna och insåg att det vilade ett tungt ansvar på hans axlar för det som har inträffat och han valde då att avgå.

Mer läsning

Annons