Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern pratade jämställdhet

/

I går besökte jämställdhetsministern, Nyamko Sabuni, Sandvik för att tala om jämställdhet inom näringslivet. Men frågan är hur det står till med jämställdheten i företagets egna toppskikt.

Annons

Det var Sandviks kvinnliga nätverk som bjudit in ministern. Under en och en halvtimme pratade hon om jämställdhetsarbete inom framgångsrika företag.

– Vi vill trigga och motivera människor att tänka mer jämställt. Det ska vara en naturlig del av arbetet och i privatlivet, säger Anette Anderung, som höll i gårdagens arrangemang.

Ett av problemen som ministern lyfte fram var att det finns för få kvinnor i höga positioner inom näringslivet. Något som även gäller inom Sandvik.

I styrelsen är det bara två av tolv ledamöter som är kvinnor och i koncernledningen är det endast en av elva som är kvinna.

– Det låter illavarslande. Men vi får inte in fler kvinnor i företagsledningar och på chefspositioner genom att de kommer in i styrelserummen. Det måste ske tvärtom, säger Nyamko Sabuni.

Det viktigaste budskap som ministern hoppas att alla deltagare tog med sig från gårdagens föreläsning var ansvar.

– Vi bär alla på ett ansvar. Politik kan inte lösa alla problem. Alla måste ta med sig tänkesättet och jobba med det och låta det genomsyra vardagen. Vi har kommit långt, men det finns mycket kvar att göra.

Mer läsning

Annons