Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus för Faxanders första år

/

Han fyller ett år på vd-posten. Men Sandvikchefen Olof Faxander har inte blivit något lyft för ägarna, tvärtom, minus 23 procent på börsen.

Annons

Onsdagens kvartalsrapport blev ännu ett sänke. Vinsten för verkstadskoncernen Sandvik föll rejält till 1 140 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med 2 754 miljoner kronor samma period 2010.
Visserligen beror vinstraset på engångskostnader på 1,6 miljarder kronor som hänger ihop med Olof Faxanders allmänna omgörning av företagets struktur, men resultatet var ändå klart sämre än väntat och aktien föll. Sedan Faxander tillträdde för exakt ett år sedan har aktien backat med närmare 23 procent, jämfört med börsens fall som helhet på nio procent.
Fokus på lönsamhet
Olof Faxander, som tidigare beskrevs som det nya stjärnskottet på industrihimlen, har vänt mycket över ända sedan han kom till Sandvik. Huvudkontoret flyttades till Stockholm, nya affärsområden bildades och strukturerades om. Och ett av dem, Sandvik Material Technology med mycket av verksamheten i hemorten Sandviken, flaggade Faxander för kunde komma att säljas.
Men det är inte aktuellt i dagsläget, enligt finanschefen Ola Salmén. Men verksamheten går lite halvknackigt och fokus är nu på att bättra på lönsamheten.
Styrelsen har också skruvat lite på koncernens finansiella mål där lönsamhet blir något viktigare än tillväxt jämfört med tidigare.
– Det innebär att koncernen som helhet inte kan växa lika mycket, säger Ola Salmén.
Inga nya sparplaner
Sandvikkoncernens rullande besparingsprogram, där flera hundra anställda fått lämna, fortsätter som planerat och kommer att höja lönsamheten framöver. Några nya sparplaner finns inte i dagsläget, enligt Salmén.
I övrigt är Sandvikledningen nöjd med fjärde kvartalet som innebar rekordförsäljning.
– Det var ett bra kvartal med stabil efterfrågan, säger Ola Salmén.
TT: Hur är efterfrågeläget i dag då?
– Det finns inget som säger att vi ser något trendskifte.
Den fallande orderingången beror bland annat på färre större projekt, framför allt i kärnkraftsindustrin som hänger ihop med olyckan i Japan i våras.

Mer läsning

Annons