Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta mördaren kan vara psyksjuk

/

Den 41-åriga kvinna som misstänks för mordet på sin partner i Högbo omhäktas igen. Utredningen är inte klar, men en liten sinnesundersökning har gjorts. Vid undersökningen ska kvinnan ha haft en ”anmärkningsvärt gladlynt attityd” och verkar inte ta in att hennes partner är död.

Annons

Natten till midsommar afton mördades en 49-årig man i Högbo. Dagen före ska hans 41-åriga partner ha rensat ogräs i hans rabatt och pratat med grannarna som just hade börjat bekanta sig med henne. De har uppfattat att paret firat midsommar i god sämja.

Under natten mördas mannen med en kökskniv. Efter händelsen kör kvinnan de av sina barn som var med i huset, till en närstående som bor i Stockholmsområdet. Sedan anmäler hon sig själv till polisen och har sedan dess varit häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Så beskrivs händelseförloppet i den lilla sinnesundersökningen som kvinnan nu fått genomgå.

Det var i slutet av juni som undersökningen genomfördes på en psykiatrisk mottagning i Bollnäs. Läkaren, som är specialist i psykiatri, skriver att kvinnan har ”en anmärkningsvärt gladlynt attityd under samtalet i stället för en sorgsen framtoning som också hade varit möjlig”.

Tidigare har kvinnan sagt att hon agerat i nödvärn, enligt undersökningen förklarar hon inte vad hon lägger i det påståendet. Dessutom ska hon inte ha angett något egentligt motiv till att döda mannen.

Enligt läkaren ska kvinnan ha varit mentalt klar och närvarande och inte psykotisk vid undersökningstillfället. Samtidigt skriver läkaren att ”hon verkade ännu inte riktigt ha tagit in att hennes partner är död” och anser att man bör göra en rättspsykiatrisk undersökning.

Den mordmisstänkte var tillsammans med den nu avlidne mannen i ett och ett halvt år och tanken var att de skulle flytta ihop. Kvinnan är inte dömd sedan tidigare, har inget narkotika- eller alkoholmissbruk, inga skulder och ska sedan tidigare inte vara känd för att vara benägen till grovt våld.

Även Frivården har kommit med ett yttrande i fallet. De meddelar att kvinnan lever under socialt ordnade förhållanden gällande ekonomi och bostad.

I fredags stod det klart att åtalet blir framskjutet ytterligare en gång eftersom mordutredningen inte är klar. Man väntar på obduktionsprotokoll och analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, dessutom är inte alla förhör klara.

Exakt hur mycket som återstår av utredningen är svårt att få svar på, chefsåklagare Patrik Säflund är förtegen.

– Jag vill inte gå in på det, just nu kontrollerar man alla möjliga invändningar och uppgifter. Det är ett allvarligt brott som begåtts och sådana här utredningar tar tid, säger han.

Kan det bli aktuellt med en rättspsykiatrisk utredning?

– Den frågan är inte aktuell förrän rättegången är genomförd. Det finns ingen möjlighet att göra det nu, man måste pröva och se om det finns övertygande bevisning och om gärningen är erkänd, säger Patrik Säflund.

Åtalsdatumet är framskjutet till 27 augusti.

Mer läsning

Annons