Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte löste inte myggkrisen

Ett möte på länsstyrelsen kunde inte lösa krisen för myggbekämpningen.

– Det finns inget nytt att rapportera. Vi måste hitta en lösning men det gjorde vi inte i dag, säger NeDa:s ordförande Lars Sundström.

Annons

NeDa anser sig fortfarande inte ha pengar nog för att klara sommarens myggbekämpning. Länsstyrelsen är av motsatt uppfattning och har hårdnackat vägrat att skjuta till extra pengar.

I går möttes parterna på länsstyrelsen i Gävle – på NeDa:s begäran – men någon uppgörelse nåddes inte. En sak var man i alla fall överens om:

– Vi är helt överens om att vi måste hitta en lösning så att vi kan bekämpa om det blir aktuellt, säger Lars Sundström.

Myggprojektet har nio miljoner kronor kvar av de 27 miljoner som betalades ut förra året – pengar som skulle räcka i tre år. Men mygg i massor spräckte budgeten redan första sommaren.

Lars Sundström jämför med en kommuns kostnader för snöröjning.

– Det är jättesvårt att budgetera för, säger han.

På onsdag hålls ett nytt möte och Lars Sundström tycker trots allt inte att befolkningen i Nedre Dalälven-området har någon anledning att vara orolig.

– Befolkningen kan känna sig lugn. Det är klart att vi måste se till att kunna bekämpa på något sätt!

Sandvikens kommun är en av de aktörer som bidrar med pengar till myggbekämpningen, en miljon kronor årligen närmare bestämt. Kommunalrådet Peter Kärnström, S, sitter dessutom med i NeDa:s styrelse.

När det gäller frågor som rör NeDa hänvisar han till Lars Sundström men säger i egenskap av kommunalråd:

– Vi sätter in en miljon och det gör vi ju för att vi vill att det ska bekämpas mygg. Det är befolkningens bästa det handlar om.

Den närmaste tiden väntas en del regn men vattennivån i Dalälven är fortsatt låg och någon risk för kläckning av översvämningsmyggor föreligger inte just nu, enligt myggprojektet.

Mer läsning

Annons