Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muddrare anmäld för miljöbrott

En privatperson i Sandviken bestämde sig för att göra stranden och botten nedanför sitt hus lite trevligare. Fastighets­ägaren anlitade ett företag för att muddra botten och ta bort vass. Nu är han misstänkt för miljöbrott.

Annons

– Muddrar man på det sättet är det ett kraftigt ingrepp i vattenmiljön. Man gräver ju bort bottenlevande djur och växter. Det kan ta år innan det återställs, säger Helena Holmberg, handläggare på länsstyrelsen.

Fastighetsägaren ville göra stranden tillgänglig för att kunna använda den som badplats och göra det mer lättframkomligt med båt.

I tre dagar under månadsskiftet augusti/september arbetade ett företag med att muddra botten och riva upp vass på ett område som var 50–100 kubikmeter stort. Någon kontakt med kommunen togs inte. Men via tips fick miljökontoret reda på vad som hade skett.

– Det är möjligt att man inte har förstått att det behövdes. Men man har anlitat ett företag som definitivt känner till vilka tillstånd som krävs. Jag har svårt att förstå att man tror att man får göra så här utan att söka tillstånd, säger Tommy Stenegaard, miljöchef i Sandvikens kommun.

Kommunen lämnade över ärendet till länsstyrelsen som i sin tur lämnade över det till en åklagare.

Mer läsning

Annons