Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muhréns guldjakt polisanmäld

/
  • I en rad inlägg på Facebook förespråkar Magnus Muhrén investeringar i guld. Han tipsar också om ett kommande Emgoldex-evenemang med orden
  • Magnus Muhrén avslutade sin bandykarriär i våras. Investerat i guld har han gjort i sex år, skriver han på sin Facebooksida.
  • Magnus Muhrén har fem SM-guld, har gjort 700 elitseriemål för SAIK och har blivit utsedd til årets man i svensk bandy fyra gånger.
  • Magnus Muhrén jublar efter SAIK:s SM-guld i våras.
  • Emgoldex internationella webbsida.

Ett internationellt pyramidspel har etablerat sig i Gävle. Lotteriinspektionen polisanmälde verksamheten i september. Men trots det hålls fortfarande rekryteringsmöten. Ett av dragplåstren som lockar nya investerare är bandyhjälten Magnus Muhrén.
Vet du mer? Hör av dig till GD.

Annons

Runt om i Sverige har rapporter kommit om att ett pyramidspel lockar allt fler investerare. Företaget bakom spelet heter Emgoldex. Det lockar med att den som går med kan få guld till ett värde av 7 000 euro mot en investering på 540 euro.

Men vad det enligt Lotteriinspektionen går ut på är att de som går med ska rekrytera fler personer att ansluta sig, och inte sälja en produkt. Enligt företagets presentation betalas bonusar ut i rent guld.

Göteborgs-Posten rapporterade i höstas om att Emgoldex etablerat sig i Västsverige och i veckan skrev Nerikes Allehanda att flera rekryteringsmöten nyligen hållits i Närke. Polisutredningar mot Emgoldex har också startats i bland annat Finland och USA.

Gefle Dagblad kan nu avslöja att pyramidspelet också är etablerat i Gästrikland. En av de personer som försöker locka privatpersoner att gå med är bandyhjälten och SAIK-ikonen Magnus Muhrén, bland annat utsedd till årets man i svensk bandy fyra gånger. Han är också aktuell som deltagare i årets upplaga av SVT-succén Mästarnas Mästare. På sin Facebooksida skriver han att han gärna hjälper den som vill börja ett "sparande i guld" och han uppmanar även sina Facebookvänner att gå på ett Emgoldex-evenemang i Stockholm i slutet av nästa vecka, eller som han uttrycker det: "Vem vill med på guld ruschen??!!"

Enligt uppgifter till Gefle Dagblad har hundratals personer i Gävle/Sandviken-området visat intresse för Emgoldex. Många har också investerat. Men om investerarna får tillbaka sina pengar framstår i dag som högst osäkert. En källa som själv tackat nej till ett erbjudande om att satsa pengar säger till GD att det inte längre går att värva nya deltagare. Lotteriinspektionens granskning har helt enkelt gett ringar på vattnet.

– Det är ju bara att googla så ser man vad det är frågan om, säger källan.

Granskningen ledde till att det under hösten 2014 gjordes en polisanmälan mot de ansvariga för Emgoldex i Sverige. Anmälan gällde brott mot lotterilagen genom kedjebrevsspel men myndigheten väntar fortfarande på återkoppling från polisen.

– Vi har inte fått något besked från polisen om de har gått vidare med det här, säger My Hamrén, kommunikatör på Lotteriinspektionen.

När Gefle Dagblad når Magnus Muhrén visar det sig snabbt att han inte har någon lust att svara på frågor om Emgoldex.

– Ja, det är ju inte riktigt mitt uppdrag att uttala mig om Emgoldex på det sättet faktiskt, så det får du ta med någon annan.

Du har ju uppmanat folk att göra investeringar, så på något sätt verkar du ju vara engagerad…

– Ja, men jag har inga kommentarer. Du får vända dig till bolaget.

Okej, så du vill inte säga någonting om det här alltså?

– Nej, jag har inga kommentarer och jag vet att du är ute och snokar efter skit.

Vad menar du med snokar efter skit? Jag såg att det fanns en polisanmälan och att du var engagerad i det här, så det är väl inte så konstigt att jag ställer frågor?

– Ja, polisanmälan… Jag skulle kunna gå och polisanmäla vem som helst jag också och en polisanmälan är ju bara en anmälan, eller hur?

Ja, men det är ju inte en anmälan från vem som helst utan från Lotteriinspektionen som menar att det handlar om kedjebrevsverksamhet.

– Det har de anmält många andra nätverksföretag för tidigare också utan att det blivit någonting.

Hur ser du på risken för att bli brottsmisstänkt då?

– Nej, men vi slutar gräva nu. Du får prata med någon annan. Hej.

GD hade även för avsikt att fråga Magnus Muhrén om varför han uppmanar folk att investera i Emgoldex och hur han tror att hans eget kändisskap påverkat hans möjligheter att locka investerare.

Några ledande företrädare för Emgoldex i Sverige har inte gått att nå.

Annons