Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpare får stöd

Tre motioner har på kort tid lagts i riksdagen om myggbekämpningen i Nedre Dalälven.

Mikael Oscarsson, KD, vill ha femåriga tillstånd för bekämpningen.

Och att bekämpningen vid behov ska kunna sättas in ”som vore det en brand” – direkt utan yttranden och tillstånd.

Annons

Tre riksdagsledamöter från tre olika partier har lagt in motionerna om bekämpningen av mygg i Nedre Dalälven. Alla tar de parti för myggbekämparna och är kritiska till att det ska vara så svårt att få till en bekämpning varje år.

Mikael Oscarsson, KD, vänder sig mot de krav som ursprungligen ställdes vid en eventuell bekämpning i år.

Bland annat krävdes att omfattande studier skulle göras efteråt av hur floran och faunan påverkats i området.

Han menar att bekämpningen hade blivit alldeles för dyr och att kraven på efterstudier var direkt felaktiga eftersom. …”efter 30 år av forskning finns inget som tyder på att det finns risk för några betydande bieffekter (vid användning av BTI)”.

Han skriver: ”Varför då lägga så stort fokus på att undersöka bekämpningsmedlet BTI/Vectobac G, som om och om igen visar sig vara ofarligt – för alla utom myggen”.

Enligt honom visar såväl svenska som internationella erfarenheter att bara myggstickslarverna påverkas av den dos som används i Sverige.

Därför vill han att varje tillstånd utökas till fem år och att bekämpningen ska kunnas göras så fort som möjligt, som vid en brand…”utan att yttrande först ska inhämtas från alla berörda myndigheter och instanser”.

Även Solveig Zander, C, vill se en långsiktig bekämpning av myggen. Hon menar att staten ska skjuta till pengar så att problemet får en långsiktig lösning.

Den tredje riskdagsledamoten som lämnat in ett förslag om bekämpningen är Pia Nilsson, S.

Hon vill att regeringen tar initiativ till en strategiplan för en ”uthållig myggbekämpning i området där myggorna utgör ett stort socialt och miljömässigt problem”.

Fotnot: I år behövdes bara en enklare bekämpning i ett område i Gävle kommun.

Mer läsning

Annons