Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpning med förhinder

/

De första stegen mot myggbekämpning kring nedre Dalälven i sommar har redan tagits.

Men mörka moln tornar upp sig:

– De är många brottningsmatcher att gå samtidigt, säger Jan Lundström, bekämpningsledare.

Annons

För en knapp vecka sedan lämnade Nedab och bekämpningsledaren Jan Lundström in ansökningar om att få bekämpa de aggressiva stickmyggorna vid nedre Dalälven när faran för masskläckning tar sin början, i maj nästa år.

– Kemikalieinspektionen ville att vi skulle vara tidigt ute så att de hann behandla ansökan. Därför har vi jobbat dygnet runt under november och december, säger uppsalaforskaren Jan Lundström som organiserar själva bekämpningen.

En titt på förutsättningarna visar varför den prövningen kan ta tid.

Dels måste Nedab ansöka separat om tillstånd att få sprida bekämpningsmedlet från en helikopter. Det är i vanliga fall förbjudet och kan bara ske efter dispens.

Dels gäller en separat ansökan tillstånd om att få utföra bekämpningen i ett så kallat Natura 2000-område, som delar av kläckningsområdet ligger inom.

Där ställer EU upp reglerna för vad man får och inte får göra.

– Det är en högre skyddsklass, säger Jan Lundström.

Men inte nog med det. Ovissheten kring årets bekämpning späs på av att regeringen flyttat prövningen av tillståndet från Kemikalieinspektionen till Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket var tidigare enbart remissinstans, och var den myndighet som i fjol beställde en utredning om bekämpningen. Utredningen ledde fram till ett kontrollprogram som skulle säkra att ingenting annat än myggorna påverkades negativt. I sin första version var programmet så kostsamt att hela bekämpningen höll på att gå om intet.

– Nu får Naturvårdsverket ta ansvar för besluten. Det blir något för dem att bita i, säger Jan Lundström.

Som om inte detta var illavarslande nog är det fortfarande trubbel med finansieringen för 2012 efter konflikten mellan Nedab och länsstyrelsen i Gävleborg i somras.

– Bekämpningsmedel har vi i lager. Men helikoptern måste betalas. Och så har vi inte pengar så att det räcker till att betala de anställda året ut.

– Det är många brottningsmatcher att gå samtidigt. Men som jag brukar säga – det mesta löser sig till slut, avslutar Jan Lundström.

Nedab behöver besked senast i april om bekämpningen ska vara effektiv. Detta eftersom stora kläckningar kan inträffa i början av maj och är vanliga i mitten av maj. Innan dess måste en helikopter vara uppbokad som kan sprida medlet över tillräckligt stora ytor.

Mer läsning

Annons