Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggkampen fortsätter

Inga pengar – ingen besprutning mot myggorna. Nya krav och överklagande till domstol. Men myggeneralen lovar i alla fall:
– Blir det översvämning så skickar vi upp helikoptern, säger Lars Sundström.

Annons

Nedab, företaget som besprutar de aggressiva stickmyggorna, har under några veckors tid hävdat att de inte har pengar så att det räcker till årets insatser.

Därmed skulle regeringens ovanligt snabba klartecken bli ett slag i luften och de som bor längs nedre Dalälven få stå ut med ett inferno av myggor som gör det näst intill omöjligt att vistas utomhus.

Men efter ett möte med länsstyrelsen, som tidigare anslagit 27 miljoner kronor till bekämpningen, pengar som skulle räcka i tre år som Nedab nu hävdar är på upphällningen, kan en första flygning ändå bli av.

– Vi hade en sittning med landshövdingen och ett länsråd. Du får egentligen fråga dem om detaljerna. Men vi kommer i alla fall att skicka upp helikoptern en första omgång om det behövs.

Det säger styrelseordföranden i Nedab, Lars Sundström, till GD. Om en mer långsiktig finansiering av bekämpningen är på plats är däremot mer oklart.

– Det kan bli fråga om en mindre omfattande insats mot de mest utsatta ställena.

Nedab har även överklagat ett beslut från Kemikalieinspektionen om hur uppföljning av eventuella skador på faunan ska ske till Miljödomstolen. Bland annat handlar det om att fånga in myggor för att studera hur de påverkas.

Men ett rättsligt förfarande kan ta lång tid.

– Så vi hoppas att det går att lösa i alla fall. Sveriges Lantbruksuniversitet hade beräknat kostnaderna för det här till 1,4 miljoner. Men då hade de nog inte räknat kostnaden för fällorna till myggen. Vi beräknar att det kostar två miljoner, säger Lars Sundström.

– Vi har många krafter emot oss, säger styrelseordföranden också.

Turerna kring Nedab, länsstyrelsen, Miljödomstolen och myggorna vid nedre Dalälven lär fortsätta. Men första bekämpningen verkar nu bli, tvärtemot tidigare besked att den skulle utebli.

Mer läsning

Annons