Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggorna är en het fråga

Naturvårdverket tycker sig inte kunna ge tillstånd för myggbekämpningen i nedre Dalälven-området.

I stället lämpar man över det glödande kolet i regeringens knä.

Annons

Den utdragna prövningen av om det ska bli någon myggbekämpning vid nedre Dalälven eller inte är precis så omständlig i år som den brukar vara. Detta trots att myndigheten som ska säga ja eller nej, Naturvårdsverket, är ny som ansvarig för beslutet.

Därifrån tycker sig inte kunna ge tillstånd till bekämpningen. Detta eftersom effekterna på flora och fauna på längre sikt är för oklara.

Men att inte ge tillstånd är ändå inte ett rakt nej. För Naturvårdsverket spelar bollen vidare – till regeringen.

Regeringen kan säga ja om vissa krav är uppfyllda: myggorna ska vara tillräckligt besvärliga. Och att det saknas alternativ till att lösa problemet. Båda de kraven är uppfyllda när det de aggressiva stickmyggorna. Att regeringens beslut ändå inte är självklart beror på att en tredjedel av området som kan komma att besprutas är Natura 2000-område. Sådana områden har ett särskilt skyddsvärde.

I slutet av förra veckan blev åtminstone finansieringen helt klar. Tidigare hade berörda kommuner ställt upp med pengar, och nu garanterade även länsstyrelsen 1, 75 miljoner kronor som behövs för att bland annat betala helikoptern. Mats Hedström

Mer läsning

Annons