Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nakenbad väcker starka känslor

Frågan om en del av Strandbaden i Årsunda ska bli en nudiststrand har väckt starka känslor. Men det är inte bara i Sandviken som bad utan kläder har upprört.

Annons

De starka känslor som nakenbad väcker tycker etnologen Marianne Larsson är fascinerande. Hon arbetar på Nordiska museet i Stockholm och släppte i början av året boken Män i Baddräkt.

Hon berättar att nakenbadandet, i sin organiserade form, kom till Sverige från Tyskland redan på 1930-talet. En mentalitet som förordade kraft, hälsa och naturlig skönhet. Män och kvinnor badade då nakna tillsammans, dock på angivna platser.

Marianne Larsson förklarar att det handlar om moden som förändras över tid.

På 80-talet ledde tydligare kroppsintresse tillsammans med nya material till ett manligt mode där man skulle ha så små badbyxor som möjligt.

Marianne Larsson berättar också att det under 80-talet var mycket mer socialt accepterat för kvinnor att sola topless.

– På 80-talet skulle alla kvinnor sola topless. Det gjordes på stränder, men även i parker. Det skulle inte accepteras att kvinnor, 2011, satte sig i en park, i en stad och solade utan några kläder på överkroppen.

Den tvistefråga som har uppstått i Sandviken har en motsvarighet i Sundsvall. 2009 tillät kultur- och fritidsnämnden en naturistförening att få en badplats vid en del av en kommunal, men ensligt belägen strand. Dåvarande ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Kim Ottosson, sa då till Expressen att de var positiva till ett nakenbad i kommunen och att de välkomnade debatten.

Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten av boende i området. De skrev att de inte hade informerats av kommunen. Röster höjdes om att det inte var en naturlig del av det svenska samhället att bada naken bland andra människor och att det vore olyckligt om barn såg nudisterna.

I Sundsvall har frågan ännu inte fått någon lösning. Hur det går i Sandviken återstår att se.

Mer läsning

Annons