Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutning eller hälsorisk?

/
  • Ulf Andersson har drivit restaurang i Gävle och Sandviken. Sammanlagt har han varit i branschen i över 20 år. Men det var för sex år sedan som restaurangen skaffade kylbord. Det har lett till att mycket mindre mat behöver slängas.
  • Det mesta av maten som serveras på Kungsfors Herrgård görs på plats. Sillen lägger de till exempel in själva. Nuförtiden vilar den på ett kylbord som ser till att fisken hålls tjänlig.

Julbordens tid är här och många besöker restauranger för att njuta av sill, korv och andra läckerheter. Men hur står det till med hygienen på de populära julborden som restaurangerna dukar upp?

Annons

– Det finns ingen annan restaurangprodukt som drar så mycket folk. Jag kommer ihåg hur det var när jag var liten, julbord var en av de få gånger på året då man gick ut och åt på restaurang. Folk som vanligtvis inte går ut och äter gör det när julbord serveras, säger Stefan Johansson, restaurangchef vid Högbo Bruk.

Men hur står det då till med hygienen kring denna folkkära företeelse?

Förra årets julbordshysteri i Stockholm kantades av rubriker om lyxkrogar där hygienen var under all kritik. Oätliga prinskorvar och sopor på beredningsbänkar. Den dåliga nedkylningen var då något som var ett extra allvarligt problem på många håll. Men hur fungerar det då på Sandvikens restauranger?

Ulf Andersson har drivit Kungsfors Herrgårds restaurang i 13 år. Han berättar att de använder kyl- och värmebord för att maten ska hålla ute i lokalen.

– Med kylborden klarar sig maten i två till tre timmar. Men vi vet ganska väl hur många gäster som kommer och äter julbord när det serveras så vi lägger upp efter det också, säger han.

Värdshuset har en väl upparbetad kundkrets och personalen vet därmed ganska väl hur många gäster som kommer varje dag. Tidigare hade de fler drop in-gäster och inga kylbord och det kostade på.

– Vi kasserade väldigt mycket mer mat då. Vi var ju tvungna att slänga jättemycket mat. Men kylborden var en väldigt bra investering, säger han.

De som kontrollerar att restaurangerna håller sig till reglerna och serverar mat som är tjänlig är miljö- och hälsoinspektörerna. En av dem i Sandviken är Anna Johansson. Hon berättar att de inte specifikt kontrollerar julbord utan restauranger i sin helhet. Det som de främst riktar in sig på är hur väl maten hålls kyld respektive varm. Men också att den inte åker in och ut ur kylskåpen, något som man kan tänka sig att julbordsmaten gör. Stefan Johansson, restaurangchef på Högbo Bruk, säger att det är det som kritiskt med julborden. Men lösningar finns.

– Man lägger upp lite på faten så att det är konstant åtgång. Det är nyckeln till framgång, säger Stefan Johansson.

Mer läsning

Annons