Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är rådjuren tillbaka

/
  • GD träffade Åsa Morberg sommaren 2011. Hon hade då stora problem med rådjur som åt upp planterade växter och blommor. Nu är de tillbaka.

För andra året i rad är rådjuren tillbaka. De smyger in bland tomter i villaområden och äter buskar och blommor. De boende menar att det är dags för en rejäl avskjutning.

Annons

GD berättade förra sommaren om Åsa Morberg i Seestaden i Sandviken. Både hon själv och hennes grannar hade problem med rådjur som länsade trädgårdarna på blommor och grönsaker.

Hon efterlyste då att kommunen på något sätt skulle ta tag i problemet och få bort de fyrfotade marodörerna. Kommunen hänvisade dock till länsstyrelsen, men ingenting blev gjort.

Nu är rådjuren tillbaka. Åsa Morberg har, precis som förra året, upplyst kommunen om problemet.

I ett brev skriver hon att det är behov av en rejäl avskjutning.

– De måste bort. Det är inte rimligt att ha så många rådjur bland husen. De är en sanitär olägenhet.

I söndagsmorse när hon hämtade tidningen stod det åtta rådjur mellan husen. Hon klappade händerna för att skrämma dem. Men bocken stod kvar och visade att den inte var rädd.

– Jag skulle kunna sitta på altanen och skjuta dem, så nära kommer de. Men det är komplicerat, det krävs tillstånd.

Andreas Wikström är miljö- och hälsoskyddshandläggare i Sandvikens kommun. Han säger att det är flera olika saker att ta ställning till innan man tillåter skyddsjakt.

– Man måste försöka bedöma om det är en olägenhet och även konsultera kommunjägarna och höra deras synpunkt på vad som är lämpligt.

Även länsstyrelsen måste ge klartecken för att skjuta rådjur om det är utanför jaktsäsong. Men Åsa Morberg står fast vid sin hållning.

– Jag tycker att kommunen borde ta krafttag, det är många områden som är drabbade. Jag är djurvän och tycker om rådjur, men de ska inte vara bland husen.

Mer läsning

Annons