Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar saneringsarbetet

Branden på Sandvik slocknade under måndagsmorgonen och nu sätter saneringsarbetet igång, med hjälp av de anställda på tråd. Men hur riskbilden för skadliga kemikalier ser ut är oklart.

Annons

Där branden bröt ut är lokalen helt eldhärjad och det är i nuläget svårt att överblicka hur stora rökskadorna är. Men på det intill liggande kontoret är verksamheten igång från i dag, måndag. Det är tjänstemän, tekniker och underhållspersonal som har gått tillbaka till sina arbeten och i morgon, tisdag, börjar även de som arbetar med trådproduktionen igen. Eftersom att det inte går att bedriva någon verksamhet i den branddrabbade lokalen kommer alla de som arbetar på tråd att få nya tillfälliga uppgifter. Från och med tisdag kommer de att delta i saneringsarbetet av den branddrabbade lokalen.

– De kommer att arbeta enligt vanlig skiftordning och hjälpa till med den enklare saneringen. Vi har gått igenom säkerhetsregler, eftersom att det bland annat finns rasrisker därinne. Vi har också anlitat saneringsföretaget Coor Service Management att leda saneringsarbetet och utbilda vår personal som ska hjälpa till. Vi kommer också, tillsammans med försäkringsbolaget, att bistå med hjälp om det behövs, säger Ulrika Silver, produktenhetschef på tråd.

De anställda som arbetar på tråd kommer att använda halvgasmask med P3-filter, tätslutande glasögon och overall med ansiktstäckande luva.

– Det finns risk för kemikalier, så vi har tagit i med säkerheten. Men det är en förhöjd säkerhetsgrad som vi successivt kommer att släppa på, säger Ulrika Silver.

Ledningsgruppen för tråd har också undersökt alternativa anläggningar för betning och en dialog förs med Fagersta Stainless om att lägga ut produktion hos dem.

– Just nu tittar man också på hur mycket av betningen som kan styras om till Fagersta Stainless, eftersom att de har mest liknande kemikalier i sina betningsbad, säger Ulrika Silver.

Mer läsning

Annons