Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får vargen skjutas

Länsstyrelsen har gett grönt ljus till jakt på den varghona som har rört sig i Dalsäng, Jäderfors och Kunggården i Sandvikens kommun.

Annons

GD berättade den 19 juli om en varg som skrämde 21 kvigor så att de sprängde ett stängsel och flydde till en annan hage tre kilometer bort. Ingen av kvigorna skadades, men först dagen efter kunde de locka tillbaka de stressade kvigorna till gården igen. Både ägaren till kvigorna, Sten-Erik Lindberg och ägaren till den hage dit kvigorna flydde, Lotta Zetterlund, ansökte då om skyddsjakt på vargen.

Länsstyrelsens besiktningsmän har nu inspekterat platsen och i fredags gick de ut på sin hemsida med beskedet att de beviljar skyddsjakt. De kunde konstatera spår från en varg i området.

– Vi vet att en varg har rört sig i området under en längre period och skrämt och skadat tamdjur som kvigor, får och kor, säger Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen.

Under 2011 dödades även en tacka och en fårbesättning i samma område. DNA har kunnat visa att vargen som rört sig i området är en tik och avkomma från det så kallade Korså-reviret. Alla de samlade iakttagelserna av vargens framfart ligger bakom länsstyrelsen beslut om skyddsjakt. Dels risken för upprepad allvarlig skada på boskap men också för att det är svårt att bygga skyddstängsel runt det aktuella området.

Man har utsett en jaktledare och mellan den 20 juli och den 17 augusti är det tillåtet att jaga vargen i Sandvikens kommun.

Mer läsning

Annons