Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ifrågasätts Faxander

/

Sandvikchefen Olof Faxander har tidigare fått hård kritik för flytten av huvudkontoret, framför- allt i Sandviken. Men nu blåser det snålt på fler håll.

I en stort uppslagen artikel i Dagens Industri konstateras att Faxander inte har marknadens förtroende.

Annons

DI-krönikören Mikael Vilenius skriver att Olof Faxander hunnit med mycket sedan han tog över Sandvik för drygt två år sedan men att han ändå bara får kyla tillbaka från aktiemarknaden:

”Under Olof Faxanders tid har Sandvik gått från att uppfattas som ett av börsens mest välskötta och högst värderade verkstadsbolag till det som placerarna vill betala minst för.”

Sandvikaktien har tappat en tredjedel av sitt värde sedan Faxander tog över och bara i år har 15 procent av värdet försvunnit. Ett facit som placerar Sandvik som jumbo bland börsens verkstadsjättar.

DI visar att Sandvik är lägst värderat av verkstadsbolagen i relation till utdelningen och näst lägst när priset per aktie sätts i relation till vinsten.

Den låga värderingen kan ses som att aktiemarknaden inte har förtroende för att Sandvikledningen ska lyckas öka vinsterna framöver.

Samtidigt pekar Mikael Vilenius på att det finns prognoser om en ökad industriproduktion de kommande åren som borde tala till Sandviks fördel och att det kan betyda att bolaget är för lågt värderat.

DI visar också att Sandvikanalytikerna är betydligt mer optimistiska än marknaden i stort.

Magnus Larsson är chef för relationerna med aktiemarknaden på Sandvik och han är – kanske inte helt oväntat – inne på analytikernas linje.

– Marknaden applåderade den strategi vi lade fram i september 2011 och har därefter tydligt uppskattat de förändringar vi genomfört.

Att flera kurvor svängt nedåt sedan Olof Faxanders tillträde i början av 2011 förklarar han med att framtidsutsikterna för de industrier där Sandvik är verksamt är betydligt dystrare i dag än vad de var vid utgången av 2010.

– Även om detta gäller de flesta bolag påverkas Sandvik mer än många andra. Gruvindustrin är särskilt drabbad och eftersom det är det enskilt viktigaste området för Sandvik ger det ett större genomslag. Att vi även ses som ett cykliskt bolag gör att vi påverkas mer än många av förändrade förväntningar av den allmänna konjunkturen, positivt eller negativt.

Aktiemarknaden sätter press på Sandviks koncernchef Olof Faxander.

Annons