Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu jobbar Natalie igen

/
  • Ingeborg Grönvall på Trädgårdsvägen har lyssnat på Natalie Skogmans argument och sedan skrivit på för ett nytt elavtal.
  • Natalie Skogman medverkade i GD:s artikelserie om ungdomsarbetslösheten i februari i år. I april fick hon jobb dörrknackande säljare åt Sandvikenföretaget Topsell.

I GD:s artikelserie #ungutanjobb från i våras berättade Natalie Skogman, 24, om sin tuffa situation som arbetslös. Men det var då. Nu jobbar hon sedan några månader tillbaka som dörrknackande säljare.

– Det går bra. Jag hade inte räknat med att bli säljare så det var väl en dold talang, säger hon.

Annons

När GD träffar Natalie Skogman är hon ute på säljuppdrag nära Valbo centrum. Hon är anställd av Sandvikenföretaget Topsell och säljer just nu elavtal år Storuman Energi.

Ingeborg Grönvall på Trädgårdsvägen lyssnade på argumenten och skrev sedan på för ett nytt elavtal. Att få besök i hemmet av en säljare har hon inget emot, säger hon.

– Det är så tråkigt när de ringer på telefonerna, de brukar inte ens fråga om man har tid. Men det gjorde du och då sa jag att okej fem minuter får du. Sedan pratade vi i en timme och hade jättetrevligt.

150 kronor får Natalie Skogman per sålt avtal och i snitt säljer hon fyra om dagen. Många öppnar inte dörren när hon ringer på och bland de som öppnar säger många nej direkt. Långt ifrån alla ger samma bemötande som Ingeborg Grönvall och en och annan utskällning blir det.

– I början tog jag allt mer personligt men nu störs jag inte av det direkt. Blir jag utskälld så tänker jag att de kanske bara hade en dålig dag. Man märker ju efter ett tag att de flesta bits ju inte i alla fall, säger hon.

När GD träffade Natalie Skogman i våras satt hon i en svår sits. Efter sex år som timvikarie i en butik hade hon blivit arbetslös och precis som många andra var hon inte berättigad till A-kassa.

Hon hade haft för oregelbundna arbetstider för att uppfylla arbetsvillkoret. Hon tvingades leva på sin sambo.

Men hon tog saken i egna händer och på en ”jobbdag” på Polhemsskolan i Gävle fixade hon anställningen.

– Topsell stod där och lyckligtvis så kände jag chefen. Han tyckte att jag kunde få sommarjobb i alla fall. Sedan var jag väl duktig så då fick jag vara kvar, säger hon.

I början var lönen helt provisionsbaserad men efterhand har hon fått andra arbetsuppgifter utöver dörrknackandet – hon är teamledare och gör en del administrativt jobb – och det har gjort att en del av lönen blivit fast.

Förutsättningarna kan ändå låta tuffa: Ett ensamjobb med prestationskrav kryddat med en och annan utskällning.

Men Natalie Skogman säger att det är bättre än att vara arbetslös och att jobbet inte alls är så tokigt för den som passar för det.

– Jag tror att det krävs lite för att vara säljare. Man måste kunna ta de motgångar som kommer, för de kommer.

Kan du tänka dig en yrkesbana som säljare?

– Absolut, jag har inga andra planer.

Mer läsning

Annons