Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan eleverna börja

I dag kommer introduktionsprogrammets elever tillbaka efter att ha fått gå hem i tisdags. Anledningen var att det kom närmare 40 fler elever än vad skolan räknat med.

Annons

– Vi visste att det skulle komma många elever. Men det tillkom 18 ensamkommande flyktingbarn och ungefär 20 ytterligare elever. Vi kände inte till att de skulle komma, men så är det. Det kommer elever under hela läsåret, vi har ju löpande intag varje månad, säger Lisa Kvarnlöf, rektor för introduktionsprogrammet.

Gymnasiechefen, Magnus Höijer, förklarar att alla elever som kommer måste kartläggas, studieplaner måste upprättas. Dessutom krävs det då fler lärare, mer lokalutrymme och organisering. Därför tvingades eleverna gå hem i tisdags.

– Vi fick göra så för att få det att fungera. Vi behövde tid för att varje elev skulle kunna få ett utbildningsschema, säger Lisa Kvarnlöf.

Schemafrågans svårighet ligger bland annat i att fler elever än väntat behöver läsa engelska.

– Genom intervjuer och överlämningar har vi fått reda på att 160 elever behöver läsa engelska. Det visste vi inte tidigare.

Magnus Höijer, gymnasiechef förklarar att de snabba buden tillfälligt ställer till det.

– Plötsligt får vi ett resursbehov som vi inte hade räknat med och eleverna behöver lärare.

En av eleverna som fick gå hem i tisdags var Emma Yhr. Ett besked som hon tog emot med blandade känslor.

– Visst var det lite skönt att få ledigt några dagar, men samtidigt var jag ju taggad att sätta igång och plugga, säger hon.

Men i dag, fredag, är eleverna tillbaka i skolan och Lisa Kvarnlöf lovar att eleverna nu ska kunna läsa som vanligt.

– Vi har fått ett schema som vi tror ska fungera bra.

Mer läsning

Annons