Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sitter Emma löst

/
  • Emma Reidemar fick jobb som personlig assistent direkt efter gymnasiet.
– Det skulle vara så tråkigt att sluta, säger hon.

Emma Reidemar, 22, är en av ett 60-tal personliga assistenter som riskerar uppsägning när Sandvikens handikappomsorg nu förbereder massvarsel.
– Det känns inte roligt, säger hon.

Annons

Den kommunala handikappomsorgen överväger att varsla personal motsvarande 20 heltidstjänster om uppsägning. Totalt berörs ett 60-tal av kommunens ungefär 200 personliga assistenter.

Orsaken till varslen är enligt kommunen att det råder brist på arbetsuppgifter.

Under de senaste åren har det skett en minskning av antalet personer som får personlig assistans. Handikappomsorgen har tidigare också haft dispens från den kommunala regeln om alla anställdas rätt till heltid.

Den dispensen har nu upphört och allt fler deltidsanställda går upp i heltid. Om det inte finns arbetsuppgifter får personen i fråga fungera som extraresurs på exempelvis ett gruppboende.

Nu anser sig kommunen inte längre ha råd med all övertalighet. Försäkringskassan står för den största delen av lönekostnaderna för assistenterna, men inte för övertaligheten.

– Det finns ingen budget för den. Om vi inte gör något kommer det att kosta flera miljoner kronor. Vi ser ingen annan utväg än att varsla, säger socialchefen Peter Olofsson.

Emma Reidemar har jobbat som personlig assistent sedan hon gick ut gymnasiet. Hon stortrivs med sitt jobb.

– Det är så roligt att kunna hjälpa en annan och få uppskattning tillbaka, säger hon.

Än har hon inte hunnit fundera så mycket över vad det skulle innebära om hon förlorade jobbet.

– Jag har inte haft anledning att tänka så förrän nu. Men det skulle vara konstigt att plötsligt stå utan inkomst. Jag tror inte att jag kan tänka mig att flytta från Sandviken för att få ett nytt jobb, samtidigt som jag gärna vill fortsätta arbeta med samma sak som nu, säger Emma Reidemar.

De fackliga förhandlingarna om varslen inleddes förra veckan.

– Än så länge har vi bara informerat om situationen. Förhoppningsvis kan vi så småningom komma överens om något som gör att det går att hålla nere antalet uppsägningar, säger Peter Olofsson.

Till sommaren räknar han annars med att de anställda ska ha fått besked om vilka som kommer att sägas upp.

Fackförbundet Kommunal vill avvakta med att ge kommentarer till GD under tiden som förhandlingarna pågår. Politikerna i handikappomsorgsnämnden får information om varslen på sitt nästa möte på måndag.

Mer läsning

Annons